Els ministres d'Energia de la Unió Europea han arribat a bon port aquest dilluns i, finalment, han acordat fixar el preu del gas al mercat europeu, el Title Transfer Facility (TTF), en 180 euros. L'acord ha fructificat malgrat l'oposició d'Alemanya, que al llarg d'aquest temps no s'ha mostrat convençuda amb la mesura que gran part dels estats membres feia temps que sol·licitaven.

Després de més de 12 reunions dels ministres d'Energia i 15 mesos després que Espanya sol·licités per escrit la mesura, la Unió Europea ha limitat el preu del gas en el TTF, que continua sent l'índex de referència per als preus a futur del gas.

Una de les votacions a favor destacades ha estat la d'Alemanya, que s'havia mostrat reticent a la mesura. Malgrat això, la nació europea ha donat el vistiplau a la proposta. Els Països Baixos i Àustria s'han abstingut, mentre que Hongria s'hi ha oposat.

Els líders europeus ja van donar un ultimàtum

Els ministres d'Energia dels estats membre havien d'arribar a un acord que acontentés, en la mesura possible, totes les parts. Dijous passat, els líders europeus van pressionar els ministres d'Energia perquè arribessin a un acord que ha tardat a materialitzar-se. La intenció dels estats del Vell Continent era que tinguessin una eina per combatre les hipotètiques alces que experimentés el gas en el TTF.

Segons l'acord assolit, l'eina s'activarà quan el preu de l'hidrocarbur al mercat de referència superi els 180 euros durant tres dies consecutius i hi hagi una diferència de preu de 35 euros respecte als mercats internacionals.

A causa de la volatilitat i, sobretot, dels elevats preus que el gas ha marcat en el TTF, la majoria dels estats membres advocaven per un acord per limitar el valor de la matèria primera al mercat holandès. De fet, diversos representants polítics van posar èmfasi en les dificultats que genera el TTF a l'hora de marcar els preus del gas.

La primera proposta va ser de la Comissió Europea

Sigui com sigui, la primera proposta la va fer la Comissió Europea amb un límit del preu del gas de 275 euros. La resposta imminent dels països europeus va ser contrària a la proposta esmentada. I és que diversos experts la van catalogar d'ineficaç, ja que el preu del gas no ha superat aquesta cota durant diversos dies ni en el moment més alcista que ha viscut, cap a l'agost.

En aquesta època, el gas en el TTF va sobrepassar els 341 euros per megawatt hora,que ha estat el preu màxim històric. Després de tocar la xifra rècord, el valor de l'hidrocarbur al mercat holandès ha anat caient fins a fixar-se en els 115 euros actuals. És a dir, des de finals d'agost, el gas ha cedit més d'un 66%.

La depreciació de la matèria primera es deu a les mesures dutes a terme tant per la Unió Europea com per les nacions del Vell Continent. La diversificació del subministrament energètic que cada país ha fet és un dels principals motius que expliquen la caiguda del gas en el TTF. A més, des que es va saber que les reserves de gas dels estats membres estaven preparades per suportar l'hivern, el preu de l'hidrocarbur en el TTF va començar a cedir.

Alemanya dona el 'sí' malgrat tenir dubtes

Alemanya, després d'haver-se mostrat contrària a la mesura, finalment ha donat el 'sí'. Els dubtes de Berlín han fet retardar l'acord. La resta de les nacions preferien la votació afirmativa del país germànic a haver de portar-lo a una votació que des d'Alemanya sabien que perdrien.

Abans de l'acord assolit aquesta mateixa tarda, Alemanya considerava que la mesura posaria en risc la garantia de subministraments. Cal destacar que el país amb capital a Berlín ha estat un dels més damnificats per la crisi energètica, que continua sacsejant l'economia d'Europa. D'aquí ve la preocupació i l'escepticisme. Robert Habeck, ministre d'Economia alemany, va al·legar que Berlín "no tenia res en contra de l'acord", però feia referència al fet que havia d'anar molt "amb compte" perquè aquest no acabés agreujant la situació".

Avui, l'acord s'ha obtingut amb el vot en positiu d'Alemanya. Els Vint-i-set han posat en marxa el mecanisme que diversos països sol·licitaven per pal·liar els preus del gas en el TTF. Després de diverses reunions i mesos de negociació, els ministres d'Energia s'han posat d'acord. Tot apunta que, amb l'aprovació de la mesura, el valor de l'hidrocarbur continuarà caient al mercat holandès.

Europa continua cobrint-se d'una possible absència de gas. Segons les previsions de Gas Infraestructure Europe, les reserves de gas de la Unió Europea estan per sobre del 87%. Malgrat que aquest ve descendint per quarta setmana consecutiva, les reserves estan onze punts percentuals que la mitjana dels últims cinc anys. De moment, el gas mostra un creixement anual del 29%, la qual cosa es tradueix en 26 euros més respecte als nivells amb què van començar l'any.