La preocupació pel contagi que ha ocasionat la caiguda borsària de del banc suís Credit Suisse ha mogut al Banc Central Europeu (BCE) a contactar amb tots els bancs centrals dels països de l'euro que li comuniqui el seu nivell d'exposició financera al Credit Suisse, segons informa el diari nord-americà The Wall Street Journal. Aquesta petició d'informació als bancs centrals per part de l'entitat que dirigeix Christine Lagarde es produeix a poques hores que el BCE faci aquest dijous la seva reunió de política monetària en la qual, en principi, estava previst que pugés els tipus d'interès en un altre mig punt.

A més, la negra jornada borsària de Credit Suisse ha provocat que l'entitat hagi demanat al Banc Nacional Suís (central) una declaració pública de suport a la salut financera de la firma després que els seus títols caiguessin fins a un 30 % al matí, segons el diari econòmic britànic Financial Times.

Les accions de Credit Suisse van caure aquest dimecres un 24 % a la Borsa de Zuric, una caiguda que va arrossegar a la baixa a altres valors de la banca europea, després d'haver arribat a perdre un 30 %, un negre dia per al segon banc més gran de Suïssa, marcatge per la negativa del Banc Nacional Saudita, el seu principal accionista, a donar-li més assistència financera.

Les accions del banc de Zuric, un dels 20 més grans d'Europa i un dels 50 principals del món, van acabar la jornada entorn dels 1,7 francs suïssos (1,74 euros), després d'haver-se situat en un mínim històric d'1,5 francs durant la sessió (1,54 euros), quan mai no havien estat per sota dels 2 francs per papereta.

La caiguda, que es produeix després de diverses jornades molt negatives per al banc, perjudicat per la crisi borsària causada pel col·lapse del nord-americà Silicon Valley Bank (SVB), va coincidir amb declaracions del president del banc estatal saudita, Ammar al Khudairy, anunciant que no hi haurà més injeccions de capital per part de la seva entitat.

"No podem, perquè superaríem el 10 % (de l'accionariat), és una qüestió regulatòria", va indicar en declaracions l'agència Bloomberg.

El banc saudita va adquirir l'any passat aquest 10 % d'accions a l'ampliació de capital llançada per Credit Suisse, una inversió en el que l'entitat de l'Orient Mitjà va invertir 1.500 milions de francs suïssos (1.530 milions d'euros).

El 2022 el banc zuriqués va patir pèrdues per valor de 7.293 milions de francs suïssos (uns 7.400 milions d'euros), 4,5 vegades més que el 2021.

Afectat per la seva exposició a firmes de risc amb problemes financers tals com Archegos o Greensill, Credit Suisse va patir a més l'any passat la retirada de liquiditat per valor de 123.200 milions de francs suïssos (126.000 milions d'euros).