El BBVA no té claredat amb el calendari de l'opa i, per tant, no pot vaticinar quan es resoldrà. El banc reconeix i lamenta que l'operació s'estigui allargant més de l'esperat, ja que encara està pendent d'autoritzacions clau com a Competència, el govern espanyol, la CNMV i els mateixos accionistes del Sabadell. De fet, aquest dimecres compleix un any i encara es desconeix si tirarà endavant i finalment hi haurà fusió amb el banc català.

La CNMC es reuneix aquest mateix dimecres i pot ser que a última hora de la tarda ja hagi pres una decisió sobre l'opa, que a tot tardar, arribaria després del pont de maig. Però el BBVA no està 'preocupat' per Competència, fa més d'onze mesos que treballa de costat amb ells i sap que si l'informe final s'ha allargat tant és perquè està sent exhaustiu, rigorós i molt exigent. El propi banc ha presentat recentment la seva última proposta de remeïs davant de l'organisme, adaptant-se al que li demanava.

Els remeïs són els compromisos que està disposat a acceptar el banc perquè hi hagi fusió i no creï un monopoli o una posició dominant al mercat, afectant negativament la competència. Segons el BBVA, els que ha presentat són "inèdits" i per això confia que la CNMC doni el vist a l'operació. El 'problema' arribarà després, quan el govern espanyol miri amb detall tots aquests remeïs.

El ministeri d'Economia té 15 dies per revisar-los i decidir si són suficients o si n'ha d'iniciar una fase tres i analitzar-los amb profunditat. Aquest procés s'estendria uns altres 30 dies naturals més perquè passaria al Consell de Ministres. I això és el que preocupa el BBVA, que observa com l'operació pot anar-se'n a finals de l'estiu. "Seria molt mala notícia que això s'hagués d'allargar més enllà de juliol".

Per evitar que això passi, el BBVA ha revelat que els compromisos presentats davant de la CNMC van més enllà de la competència bancària i inclouen una sèrie de mesures que serviran per resoldre totes les preocupacions que ha manifestat el ministre Carlos Cuerpo, que és qui més ha parlat de l'opa públicament i ho ha fet per expressar el seu rebuig. "Tot comença amb la CNMC, que és la fita més important ara i esperem que sigui en els propers dies" quan de la seva aprovació, explicava el conseller delegat del BBVA aquest dimarts en la presentació de resultats.

Onur Genc indicava també que Competència ha dut a terme un procés molt diligent, a més d'exigent. Però es mostrava tranquil perquè el banc ha estat més d'onze mesos col·laborant-hi i ha presentat una sèrie de remeïs "sense precedents", molt estrictes. I aquests remeïs, assegurava, aborden les dimensions socials que havien plantejat les autoritats socials i el govern espanyol. En concret, "preocupacions relacionades amb l'operació com la inclusió financera, la cohesió territorial, l'accés al crèdit, o la protecció de preus i volums per a pimes".

El BBVA desconeix la versió definitiva de l'informe de Competència. És a dir, si la CNMC endurirà més els compromisos que ha presentat el banc en la seva cinquena proposta per donar el vistiplau a l'opa. Però confia que siguin suficients els que ha presentat i que, a més, "el govern també vegi els beneficis de l'operació". Doncs només així, s'escurçarien els terminis i l'opa podria estar votant-se a l'estiu.

"Cal esperar a veure el que decideixin la CNMC i el govern espanyol. Però els remeïs han d'ajudar a desenganxar qualsevol dubte sobre l'operació", puntualitzava el CEO del BBVA.

El BBVA té capital per millorar l'opa, però no és la seva intenció

D'altra banda, Onur Genc aclaria una vegada més que al millor dels escenaris, si la CNMC, el govern espanyol i la CNMV aproven l'opa i s'obre el termini perquè els accionistes del Sabadell votin l'oferta de canvi, l'esmentada oferta no millorarà. "No tenim la intenció ni la necessitat de revisar-la", va respondre fins i tot en cinc ocasions dimarts en ser preguntat.

El banc d'origen basc ha tornat a generar capital durant el primer trimestre de 2025 (21 pb) i podria fer-ho. Però, encara que "és una cosa excepcional i una excel·lent xifra", comentava l'executiu, hem estat molt clars des del primer moment i no tenim intenció de millorar l'oferta, afegia el CEO, que es mostrava convençut que l'operació surt perquè, encara que la prima ja és negativa, hi ha correlació en la pujada del preu de les accions.