El pagament amb targeta s'ha disparat a Espanya, sobretot des de 2020, quan en alguns establiments es van rebutjar els diners en efectiu per la por del contagi de la covid-19. Aquell any, de fet, es va assolir un rècord en el nombre d'operacions amb targeta al nostre país. Però no va ser una cosa ocasional, des d'aleshores, els pagaments amb targeta han continuat pujant i ja suposen el 35% del total. Encara que els pagaments en metàl·lic segueixen sent majoria amb un 60% del total, segons el Banc d'Espanya. El supervisor també posa en relleu que la targeta de dèbit és la més utilitzada. En concret, hi ha emeses més de 47 milions de targetes de dèbit davant els 41 milions de targetes de crèdit.

La targeta de dèbit, en general, és pràctica. Només es poden gastar els diners que hi ha en ella, que permet tenir millor controlats els diners. A més, la majoria de bancs no cobren encara comissions pel seu ús, encara que algunes, això sí, demanen una mica de vinculació per a això, per exemple, tenir-la associada a un compte nòmina a la targeta o fer una despesa mínima al mes.

Les entitats digitals són les que més facilitats posen, segons Kelisto. "Sobresurt Openbank, que no cobra per cap de les seves targetes de digitals, igual com els neobancs com Revolut o N26." Aquestes entitats, igual com ING, Imagin (de CaixaBank) i Evo Banco (de Bankinter) ofereixen als seus clients una targeta de dèbit sense cost, encara que no tinguin ingressos habitualment en el compte.

Algunes targetes són gratis per a joves, però quan es compleix l'edat, passen a ser de pagament

Tanmateix, algunes targetes sí que tenen associades algun tipus de vinculació per evitar el cost. "Per norma general, el banc sol demanar al client que tingui obert un compte, cap no exigeix vinculacions més fortes com per exemple domiciliar la nòmina o els rebuts", agreguen des del comparador financer. Així mateix, moltes targetes de dèbit no tenen cost associat perquè van dirigides a joves, que una vegada travessen el llindar d'edat que marca el banc (varia segons l'entitat, pot ser 26, 28 o 30) passen a ser de cobrament.

Així, per deslliurar-se de la comissió en BBVA és necessari tenir contractat el seu compte corrent online i en SelfBank, utilitzar la targeta de dèbit almenys una vegada al mes, sigui per retirar efectiu o per pagar en comerços. Igual com en Unicaja, que no cobra per la seva Targeta PlayStation si el client contracta el Compte PlayStation. Mentre que la seva Targeta Mastercard Débito només és gratis el primer any. A partir del segon, la comissió de manteniment anual ascendeix 32 euros.

En Banc Mediolalum, la targeta només és gratis per als clients del Compte Únic, Compte Evolució, Compte Freedom i Compte Creixement; I a Sabadell, també és gratis el primer any per als clients de la gamma Compte Sabadell. Però a partir del segon any el cost és de 30 euros.

En el costat contrari hi ha CaixaBank, recorden des de HelpMyCash, que cobra una comissió de 36 euros a l'any per la seva targeta de dèbit. Encara que té una alternativa gratuïta, la seva targeta MyCard, que carrega les compres en el compte 48 hores després de realitzar-les i és gratis; Bankinter també cobra comissions. Tant d'emissió, com de manteniment i ascendeix a 30 euros a l'any, però ofereix una alternativa que es diu Combo, que és targeta de dèbit i crèdit alhora i que no cobra comissions.

Cajamar també cobra, d'una banda, una quota d'emissió de 36 euros i per una altra, una quota de manteniment també de 36 euros a l'any; mentre que a Abanca, la targeta Tu VISA Dèbit té una comissió d'emissió i manteniment anual de 30 euros, però la targeta Tu NX no té comissions, encara que només està disponible per a persones entre 12 i 34 anys.