Els sis bancs de l'Ibex-35 presenten comptes al mercat en aquests últims dies del mes de juliol. Bankinter i el Sabadell inauguren la temporada aquest dijous 24, quan donaran a conèixer els seus comptes del segon trimestre; els seguirà Unicaja el dimarts 29; CaixaBank i el Santander dimecres vinent 30, i tancarà el cartell el BBVA en una setmana, el dijous 31.

La gran diferència amb els resultats dels últims dos anys és que aquesta vegada no seran rècord. Les entitats porten des del 2022, quan van començar les pujades de tipus d'interès, millorant les seves xifres trimestre a trimestre. Però a tancament del 2024 ja van advertir que no podrien continuar mantenint aquests números perquè el context macroeconòmic estava canviant i així ho reflectiran les seves últimes xifres.

El Banc Central Europeu (BCE) ha dut a terme set retallades de tipus d'interès consecutius i en total, vuit des que va iniciar el camí baixista, deixant el preu dels diners en el 2% davant el 4% anterior i pressionant el marge d'interessos de les entitats financeres.

Així, els analistes preveuen que els bancs de l'Ibex redueixin beneficis en el segon trimestre, en el període d'abril a juny. CaixaBank serà el que més, un 19%, i guanyaria 1.355 milions davant els 1.670 de l'any passat. El BBVA reduiria el seu resultat un altre 14% fins a 2.416 milions; El Sabadell un 11% (fins als 430 milions), Unicaja un 9% (168 milions) i Bankinter un 7% (fins als 253 milions). Mentre que el Santander es mantindrà pla, segons Renda 4, i guanyaria 3.197 milions d'euros. En suma, la banca cotitzada reduirà un 11% els seus resultats, fins als 7.800 milions.

CaixaBank és el que més redueix el seu benefici, un 19%

En el conjunt de l'any, no obstant això, els bancs sí que podrien mostrar una millora de resultats, ja que el primer trimestre (el període de gener a març) va ser millor de l'esperat pels propis bancs en produir-se menys retallades de tipus dels que es preveien. El consens de mercat espera que els bancs cotitzats guanyin uns 16.600 milions davant els 15.300 milions de l'any passat.

De cara a la segona part de l'any, el mercat espera que els resultats de la banca continuïn decreixent, en línia amb la qual cosa ha passat en el segon trimestre, perquè continua estrenyent-se el marge d'interessos. I a més, el context és de cada vegada més incertesa per la inestabilitat política i la guerra comercial. Encara que en paral·lel, s'espera una millora la concessió d'hipoteques, crèdits i comissions.

Operacions corporatives, plans estratègics i recompres

Més enllà del benefici, les presentacions de resultats dels bancs espanyols estaran marcades per altres qüestions com les operacions corporatives, els plans estratègics i les recompres d'accions. A més de les projeccions macro en un context d'alta incertesa geopolítica. Des de Bank of America esperen que CaixaBank anunciï una nova recompra d'accions de 500 milions d'euros per quan acabi l'actual, que és la sisena que posa en marxa de manera consecutiva. I també espera una millora de les previsions.

BofA a més, espera un trimestre sòlid per al BBVA a Espanya i Turquia. I creu que l'entitat ha de definir els límits del seu compromís amb l'oferta del Sabadell, que ja porta 14 mesos vigents. Quan el banc que presideix Carlos Torres presenti resultats, el Sabadell ja haurà presentat el pla estratègic i els seus resultats, encara que no es coneixerà encara el resultat de la junta d'accionistes on es votarà la venda de TSB.

El Sabadell donarà a conèixer el seu full de ruta a tres anys aquest dijous 24, el mateix dia que presenta resultats. I celebrarà la junta d'accionistes el 6 d'agost. En aquesta junta, que serà doble, els inversors han de decidir si donen suport al banc amb la venda de TSB al Santander i si accepten el macrodividend de 2.500 milions.

El Santander també detallarà en la seva presentació de resultats els plans a Europa després de produir-se durant el trimestre la venda d'una part del negoci a Polònia i la compra de TSB al Sabadell per créixer al Regne Unit. Mentre que Bankinter comentarà l'evolució de la integració d'Evo Banco.

El mercat espera també més claredat amb el nou impost a la banca; i els analistes de Bank of America, entenen també que la banca actualitzarà les seves projeccions macroeconòmiques, incloent si preveuen un augment de la morositat i del cost del risc. El BCE, de fet, va demanar recentment al sector que elevin provisions pels aranzels.