Els sis principals bancs espanyols van obtenir un benefici conjunt de 8.487 milions d'euros en el primer trimestre de l'any, un nou rècord per al sector. Aquesta xifra suposa un 27% més respecte al mateix període de 2024, però les dades no són estrictament comparables perquè entre gener i març de l'any passat les entitats financeres van procedir al pagament anual de l'impost a la banca, mentre que al present exercici l'abonament serà trimestral. Per això, el 2024 van imputar gairebé 1.500 milions d'euros al seu benefici -en concret 1.478,6 milions-, el 2025 la xifra s'ha reduït a 356 milions.

Els bancs Santander, BBVA, CaixaBank, Sabadell, Bankinter i Unicaja han marcat un rècord de beneficis en el primer trimestre de 2025 per l'esmentat efecte d'un impost a la banca més ajustat, però també per més comissions i bona activitat comercial. Encara que en aquests comptes, ja es notarà la baixada de l'euríbor i amb això, del marge d'interessos, com ja va avançar ON ECONOMIA.

En el cas del Banc Santander va obtenir una vegada més els beneficis més importants: 3.402 milions en els tres primers mesos de l'any, un 19,3% més, gràcies a uns ingressos per comissions rècord i menors costos. El grup que presideix Ana Botín va restar 87 milions pel nou impost a la banca que va substituir al gravamen temporal i l'any passat el va obligar a descomptar 335 milions en el primer trimestre. Si s'exclogués aquest efecte, el benefici del Banc Santander hauria crescut un 10% en el primer trimestre de l'any, segons les dades recopilades per Efe.

En segon lloc, figura el BBVA, que un dia abans de rebre el vistiplau de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) a la seva oferta de compra sobre el Sabadell, va anunciar un benefici net de 2.698 milions en el primer trimestre, un 22,7% més. Aquests resultats s'expliquen pel bon acompliment dels negocis recurrents i les operacions financeres, però també per l'efecte del nou impost a la banca, amb un impacte d'uns 85 milions d'euros davant els 285 milions que el banc va comptabilitzar en el primer trimestre de 2024 pel gravamen temporal.

Per la seva part, CaixaBank completa el podi amb un benefici de 1.470 milions en els tres primers mesos de l'any, un 46,2% més que un any abans, per l'efecte del nou impost, que amb la nova manera de comptabilitzar-lo li ha costat 148 milions en el primer trimestre davant els 493 milions que li van suposar un any abans el gravamen extraordinari. En termes comparables, l'avenç del benefici va ser del 6,9%, malgrat que el marge d'interessos va caure un 4,9% pels menors ingressos després de les baixades dels tipus d'interès.

A continuació, el Banc Sabadell, que aquest dijous ha anunciat un benefici net de 489 milions d'euros, un 58,6% més i una nova fita per a l'entitat que el BBVA busca controlar des de fa un any, gràcies igualment al dinamisme del negoci i l'efecte de l'impost. En el primer trimestre, el banc que lidera César González-Bueno va restar 31 milions pel nou impost, davant els 192 milions que va comptabilitzar entre gener i març de 2024 pel gravamen temporal de llavors.

Per la seva part, Bankinter va obtenir un benefici net de 270,1 milions d'euros en el primer trimestre de l'any, un 34,5% més que en el mateix període de 2024, gràcies a la forta activitat comercial, amb creixements en tots els seus negocis i en comissions. També el va ajudar que no va haver de fer front a l'impost gràcies a les deduccions que preveu la norma, quan un any abans va haver de restar 95 milions en el primer trimestre pel gravamen temporal.

En el cas de Unicaja, el grup amb seu a Màlaga va guanyar 158 milions en el primer trimestre de l'any, un 43% més, malgrat la caiguda del marge d'interessos, per la bona dinàmica comercial i perquè el nou impost el va obligar a restar 5 milions davant els 78,6 milions del gravamen d'un any abans.