Els bancs continuen ocultant als seus clients les comissions que cobren per realitzar transferències, en euros, cap a un país de la Unió Europea amb una moneda diferent, i ho fan inflant el tipus de canvi. Segons un estudi elaborat per Wise, que analitza a 25 bancs europeus, la tarifa que ofereixen les entitats als seus clients és molt més alta que la tarifa oficial, la que marca el Banc Central Europeu, però no ho diuen. L'anàlisi, que també inclou a BBVA, Santander, CaixaBank, OpenBank i ING Espanya, conclou que només ING Espanya és completament transparent.

Wise (abans, TransferWise), l'empresa especialitzada en enviament de diners, que cotitza a la Borsa de Londres, recorda que la transparència en els pagaments transfronterers és un dret protegit per llei a la Unió Europea. Tanmateix, la majoria dels bancs continuen ocultant els diners que guanyen amb aquestes operacions. Els marges van de l'1,06% de mitjana a Hongria al 2,58% d'Estònia i l'1,84% d'Espanya, que és el tercer país amb les taxes més altes.

El Reglament 2019/518 del Parlament Europeu i del Consell, va incloure nous requisits de transparència perquè el client bancari sabés sempre quant li costa un pagament transfronterer. En concret, estableix que les comissions per conversió de divises s'han de mostrar "de forma neutra i comprensible" abans de realitzar una transferència a una altra divisa de la Unió Europea. Això significa que tots els costos s'han de revelar.

Normalment, el cost d'una transferència consta de dos components, una comissió o un marge per la pròpia operació i una comissió de conversió de divises. La normativa pretenia posar fi a aquesta última pràctica i augmentar la transparència per als consumidors que mouen diners entre països de la Unió Europea. Però fins i tot avui, el 92% dels bancs europeus analitzats per Wise es mostren bastant opacs sobre les seves comissions per canvi de divises. Aquesta ambigüitat representa una factura milionària per als consumidors europeus, que perden 12.500 milions d'euros en un sol any a causa de les comissions ocultes, asseguren.

Dels 25 bancs de la Unió Europea analitzats, el 20% no mostra cap informació sobre el tipus de canvi que utilitza en el moment de fer la transferència i el 72% presenta un tipus de canvi que no és el del mercat, sinó el seu propi tipus de canvi, que a més està inflat, apunten. Aquest recàrrec afegit, a més, no es comunica com un cost al consumidor. De fet, és una pràctica comuna al sector financer anunciar comissions baixes o fins i tot nul·les, quan en realitat els bancs oculten una comissió addicional en un tipus de canvi inflat.

BBVA, Santander, CaixaBank….

L'estudi de Wise suspèn en transparència a BBVA, Santander i CaixaBank els tres bancs més grans del nostre país. Segons la seva anàlisi, el primer cobra una comissió del 3,32% per l'operació però no comunica que aquesta taxa sigui un cost afegit, sinó que l'afegeix dins del cost per canvi de divisa.

A Santander aquesta comissió baixa al 3,30% i tampoc es deixa clar que és un cost addicional, "fa l'efecte que la transacció és gratis", apunta l'informe. Mentre que el marge de benefici en CaixaBank per realitzar una transferència a Europa a una moneda diferent de l'euro és del 2,44%.

Openbank obté en aquest estudi una qualificació de transparència mitjana, doncs comunica explícitament la comissió pel canvi de divisa com un cost addicional i revela quin és el seu marge (0,7%), encara que utilitza un canvi de divisa fix per calcular el marge de benefici, que no es correspon amb el tipus de canvi oficial del Banc Central Europeu o el tipus mitjà del mercat.

En el costat oposat hi ha ING Espanya, que aprova en transparència en ser l'únic banc d'aquesta llista que comunica explícitament la comissió que cobra per convertir els diners en una altra moneda diferent a l'euro, que és "el 2% del canvi fixat pel BCE", a més de la taxa que cobra per l'operació, que és de 15 euros.