La cadena d'alimentació Ametller Origen ha millorat la retribució salarial de la plantilla de 3.700 persones, especialment enfocada al gruix dels empleats de les botigues, amb la implementació de mesures que permeten arribar fins a un increment de més de l'11% anual. L'increment inclou el salari pactat al conveni vigent, del 3%, així com "els nous complements i variables pactats”, explica el president del comitè d’empresa d’Agrupació de Centres, adscrit al sindicat UGT, Miquel Fernández. La direcció del grup, especialitzat en productes frescos i elaborats i amb una xarxa de 140 establiments a Catalunya, destaca que en els últims quatre anys (2021-2024) la retribució salarial del gruix de treballadors de botiga s’ha incrementat una mitjana del 20%. 

Alhora, l'empresa ha decidit dotar a tots els treballadors d’assistència mèdica privada gratuïta, que es va posar en marxa el passat mes de febrer, per facilitar als empleats amb més de sis mesos d’antiguitat l’accés a consultes d’especialistes, proves diagnòstiques i tractaments de manera àgil i eficient, reduint així el temps d’espera. La cobertura també inclou assistència dental i, a més, la parella i els fills menors de 25 anys poden accedir a aquestes mateixes prestacions amb unes condicions especials. “El nostre compromís és seguir compartint els bons resultats amb la nostra comunitat, tant amb els nostres treballadors com els nostres clients. Per tercer any consecutiu hem seguit millorant significativament les condicions laborals i la nostra competitivitat. Compartir valor amb la comunitat és la nostra raó de ser”, explica el conseller delegat i cofundador d’Ametller Origen, Josep Ametller, en un comunicat difós aquest dimarts. La companyia, que encara no ha facilitat els resultats econòmics de 2023, va tancar l'exercici de 2022 amb una facturació consolidada de 453 milions d'euros, el que va suposar un increment del 17% respecte a l’exercici anterior. A tancament de 2022, la cadena tenia més d’un milió de clients i una quota de mercat del 3,1% a Catalunya, amb un pes molt important en fruita i verdura (arribant al 12%). 

Dos festius i un cap de setmana

Entre les millores laborals que ha implementat el 2023 i continuaran aquest any s'inclou el gaudi de 2 dies festius a la setmana per al 80% de la plantilla, facilitant el descans, i una planificació més acurada dels horaris. "Estem treballant també en la implantació d’una nova mesura per tal que cada sis setmanes el treballador pugui gaudir d’un cap de setmana de qualitat”, detalla Fernández. Tanmateix, “estem cercant mecanismes que ens permetin assegurar al màxim totes les demandes de concrecions horàries al gruix del personal que ho sol·liciti i estem treballant per implementar diferents permisos retribuïts”. 

Des de la direcció del grup, que dirigeix Josep Ametller, es posa de manifest que s'han dut a terme diferents plans d’acció per impulsar el talent i la projecció professional. El 98% dels contractes són indefinits i durant l’any 2023, un 76% de les vacants es van ocupar per personal intern de la companyia, fomentant la promoció interna. A més, s’aposta per la formació tècnica i competencial, oferint plans específics d’acord amb cada ofici. L’any passat, es van realitzar més de 29.000 hores de formació amb una inversió de gairebé 600.000 euros.