Ametller Origen continua creixent a doble dígit amb una facturació el 2023 de 522 milions d’euros, un 22% més respecte els 452 milions de l’any anterior, segons ha anunciat aquest dimecres el seu conseller delegat i cofundador, Josep Ametller.

En cinc anys, Ametller Origen ha duplicat el seu volum de facturació i, en aquests moments, té una quota de mercat del 3,51% a Catalunya. L’any passat va obrir 11 noves botigues, fins arribar a les 138, i en va reformar 12 més. Per primera vegada es van implantar a les ciutats de Lleida, Girona i Puigcerdà. I aquest estiu obriran a Vielha.

Aquest 2024 preveuen estrenar deu noves botigues i l’aposta és que siguin de grans dimensions. Josep Ametller considera que hi ha espai de mercat per posar en marxa un centenar d’establiments en el futur, una trentena dels quals a la ciutat de Barcelona. Aquesta cadena només té presència a Catalunya i, segons el seu conseller delegat, no ha previst expandir-se fora d’aquesta demarcació.

Tot i que no ha precisat els beneficis nets aconseguits l’any passat, Josep Ametller ha indicat que, com sempre, els han reinvertit en la seva totalitat en fer créixer l’empresa ja sigui en els verticals, la producció d’aliments o en la xarxa de botigues. Precisament, l’any passat van reinvertir 34,4 milions d’euros i, en els últims deu anys, l’acumulat arriba als 160 milions.

També creixen en treballadors. Ametller Origen va tancar el 2023 amb una plantilla de 3.868 persones, un 11% més que un any abans. Un 98% tenen contracte indefinit. Josep Ametller va assegurar que són “l’empresa de distribució catalana que millor paga a la seva gent”. Va indicar que han augmentat la retribució un 20% en tres anys i que, en aquests moments, tota la plantilla disposa d’una assegurança mèdica privada de manera gratuïta per a ells i les seves famílies. Sobre aquesta cobertura sanitària, subratlla que “no deixa de ser una inversió”.

Ametller ha pactat una pujada salarial de fins a l’11% per a aquest 2024. Inclou l’increment previst en el conveni, del 3%, així com complements i variables, segons van explicar fonts del comitè d’empresa.

Aliances amb proveïdors

Josep Ametller subratlla que el 90% de les compres es fan a pimes, “no només per filosofia sinó per concepte: busquem diferenciar-nos”. El 98% d’aquestes pimes són nacionals, fet que els permet “reinvertir en l’economia local”. En aquest sentit, ha indicat que se senten “orgullosos” de Carxofans, una aliança amb 12 productors de carxofes que van des de Vinaròs (Baix Maestrat) al Baix Llobregat.

IMG 5361
Josep Ametller en la roda de premsa per presentar els resultats d'Ametller Origen / Pau de la Calle

Pel que fa a producte, entre novetats i fets rellevants, ha destacat que serveixen 40.000 iogurts a escoles amb una fermentació superior a les vuit hores que fa que els nens se’ls mengin sense incorporar sucre. Així han aconseguit que deixin de donar-los un sobre de sucre per acompanyar el iogurt. També potencien la línia Llet Llet, que té el seu origen a la granja gironina Mas Guri, per a intolerants.

Josep Ametller ha recordat que “l’aposta fundacional” és per la fruita i la verdura, o sigui, per les famílies que basen la seva alimentació en els productes frescos. Precisament, segons les dades d’aquesta companyia, tenen una quota de mercat a Catalunya del 7,7% en producte fresc,  que se sustenta en la fruita (14%) i verdura (11%), que defineixen com el seu core business. Però també destaquen en plats preparats (9,4%).

L’Agroparc de l’Alt Penedès

Aquest any preveuen iniciar la construcció de l’Agroparc a l’Alt Penedès. Estan a punt d’entregar el projecte d’urbanització per poder començar les obres després de l’estiu. Planegen tenir a punt la primera fase, amb una inversió de 60 milions i que inclou una planta de producció, abans de final de 2026. A través del PERTE Agro han aconseguit 5 milions. Per aquest projecte, han tingut en compte la “màxima circularitat” de l’aigua per optimitzar-ne el seu consum.

Els productes que surtin de l’agroparc portaran una etiqueta que especificarà que són de “zero emissions i circulars”. “No farem res que no pugui complir amb aquest etiquetatge”, va assegurar Josep Ametller. Part o la totalitat de la producció de la seva actual planta d’Olèrdola (Alt Penedès) es traslladarà a les noves instal·lacions.