A banda de les 26 empreses de la llista de Va d’Empresa que han aconseguit una cadira en el ple de la Cambra, Josep Santacreu també tindrà, amb tota probabilitat, el suport de cinc empreses independents i dels sis representants designats per les patronals Foment del Treball i Pimec. D’aquesta manera, Santacreu es podria proclamar president amb 37 suports per només 21 de l’equip d’Eines de País que ha governat la Cambra en els últims cinc anys.

Les cinc empreses independents que han aconseguit ‘l’escó’ són Banc de Sabadell, Saba, Gym Online —controlada per Gerard Esteva, president de la Unió de Federacions Esportives de Catalunya—, Promoción Hotelera Layetana ­—propietat de l’hoteler Jordi Clos— y la farmacèutica Marta Gento Senallé, vicetresorera del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona.

Tot i que no estan adscrites a cap llista, tant des de Va d’Empresa com d’Eines de País se situa a les anteriors empreses en l’òrbita de Santacreu. Donen per fet que votaran a favor seu en el ple d’investidura com a nou president.

Representants patronals

Aquest també aconseguirà el suport dels sis representants de les organitzacions empresarials més representatives, que se’ls han repartit Foment del Treball i Pimec. Aquestes cadires no s’han escollit en les eleccions que han finalitzat aquest dimecres, sinó que han estat decidits directament per les patronals de Josep Sánchez Llibre i Antonio Cañete. Així, en representació de Foment del Treball, també seuran en el ple Eloi Planes (Fluidra), Anna Cornadó (Copisa) i Ignacio Marull (PWC); mentre que, per Pimec, hi ha Miquel Martí (Moventia), Martina Font (Font Packaging Group) i Emma Gumbert (Gumbert).

En aquestes eleccions també han pres part altres empreses independents, no adscrites a cap llista, que han quedat fora del ple de la Cambra en veure’s superades pels rivals. Entre aquestes destaquen Colonial, propera a Va d’Empresa, i Bon Preu, la cadena de supermercats de Joan Font, que van obtenir un lloc en l’anterior mandat que no han aconseguit revalidar.

Molt abans que el secretari d’Empresa de la Generalitat, Albert Castellanos, comparegués per anunciar els resultats electorals, Santacreu ja estava felicitant per whatsapp els membres de la seva llista amb un “hem guanyat!”. Malgrat això, no va estar present a la Llotja de Mar, seu institucional de la Cambra, on es va congregar la premsa que va seguir la campanya i la plana major d’Eines de País.