La candidatura empresarial Va d’Empresa, liderada per Josep Santacreu, ha guanyat les eleccions a la Cambra de Comerç de Barcelona. La llista de Santacreu ha aconseguit una àmplia majoria en el nou ple de la Cambra.

La llista de Santacreu ha obtingut 26 cadires, la d'Eines de País un pas més s'ha quedat amb 21 i també han sortit elegides cinc empreses independents, segons les dades provisionals facilitades per Albert Castellanos, secretari del Departament d’Empresa de la Generalitat, entitat que exerceix la tutela sobre les cambres de comerç catalanes.

En realitat, les cinc empreses independents, entre les quals hi ha Saba i Banc de Sabadell, donaran suport a Santacreu, de manera que aquest podrà proclamar-se president amb majoria absoluta en sumar 31 suports en una cambra de 60.

Segons els resultats provisionals de les eleccions que han finalitzat aquest dimecres, la llista de Santacreu s’ha imposat clarament a la liderada per Mònica Roca i Toni Fitó, presidenta i vicepresident de l’actual corporació. La proclamació del nou president s’efectuarà en el proper ple de la Cambra, que s’ha de convocar abans del 15 de novembre, que és el termini legal màxim. Fonts camerals apunten que, probablement, se celebrarà a finals d’octubre.

De les 60 cadires del ple, en les eleccions que s’han acabat aquest dimecres se n’han escollit 52. Hi ha sis cadires que ja s’havien decidit prèviament i que no passen per les urnes, que són les que corresponen a les organitzacions empresarials més representatives, que s’han repartit les patronals Foment del Treball i Pimec. Els dos llocs que falten són les anomenades ‘cadires de plata’, que s’assignen a les empreses que fan l’aportació econòmica més important. No s’han cobert perquè cap empresa es va presentar al concurs públic que es va convocar.

A continuació pots consultar els resultats epígraf per epígraf


Santacreu es proclamarà president gràcies als 26 membres de la seva llista i, probablement, als independents (31 suports en un ple de 60 membres) independentment del que votin els representants de les patronals. En principi, tant Pimec com Foment també donen suport a Santacreu.

Pel que fa a Eines de País, Mònica Roca com Toni Fitó estaran en el ple perquè han sortit elegits pels epígrafs empresarials pels quals es presentaven. En canvi, han quedat fora Joan Canadell, que va presidir dos anys aquesta Cambra a l’inici de l’anterior mandat, i Eduard Torres, president de Turisme de Barcelona.

La participació ha estat molt baixa. Només s’han emès 13.731 vots, el 2,80% del cens integrat per 491.052 empreses i autònoms. Fa quatre anys, es van emetre 17.224 vots, un 4,1% del cens. Castellanos ha recordat que l'assignació de representants, així com les dades de les votacions, són provisionals en espera que siguin ratificades per part de la Junta Electoral Central.