L'última Enquesta Mundial de l'Empresa Familiar 2023, elaborada per la consultora PwC, posava de manifest que el 86% dels negocis familiars espanyols preveu incrementar la seva facturació en els pròxims dos anys, per sobre de la mitjana global de l'estudi mundial (77%), i tan sols el 8% d'ells va reduir els seus ingressos el 2022. Aquest és un important nivell de resiliència que acompanya a les empreses de capital familiar, també en cicles com l'actual, l'alentiment econòmic i la marcada inflació. Esmenta l'esmentada enquesta que, quant a les seves prioritats, el 55% dels empresaris familiars espanyols concentrarà els seus esforços a l'entrada a nous mercats i negocis, mentre el 43% buscarà millorar les seves competències digitals i el 50% se centrarà a fidelitzar els seus clients.

Segons les últimes dades de l'Institut de l'Empresa Familiar, a Espanya hi ha 1,1 milions d'empreses familiars, que representen el 89% del total d'empreses del país. Les empreses familiars a Espanya ocupen 6,58 milions de persones, la qual cosa significa que suposen el 67% de l'ocupació privada, i generen el 57% del producte interior brut.

L'informe de la consultora PwC apuntava a la necessitat que els òrgans de govern de les empreses familiars han d'avançar en matèria de diversitat, en el més ampli sentit del terme. És a dir, en la professionalització d'aquests, ja que el 43% dels consells d'administració de les empreses familiars espanyoles està constituït únicament per membres de la unitat familiar propietària del negoci, amb una mitjana de 6,2 persones per consell. A més, el 57% no té a les seves files menors de 40 anys i el 26% no té cap perfil amb experiència de cap altre sector diferent del de la companyia.

L'empresa familiar té una sèrie de característiques especials que poden arribar a representar un avantatge o desavantatge en funció de com es gestionin, de la dimensió que tingui, de l'activitat del negoci i de la governança que s'apliqui. "Les famílies empresàries gaudeixen de més compromís, confiança, visió a llarg termini i rapidesa a la presa de decisions. Tanmateix, té una contrapartida: els problemes derivats de barrejar família i empresa suposen un risc afegit a la ja per si mateix difícil gestió d'un negoci, que solen complicar encara més la continuïtat de les empreses familiars," indica Ricard Agustín, consultor d'empreses familiars i fundador de Family Business Solutions.

L'informe de la consultora PwC explicita que, en les qüestions mediambientals, socials i de bon govern les empreses espanyoles se situen a força distància de les pràctiques generals -l'estudi s'ha elaborat a partir d'entrevistes als màxims responsables de 2.043 companyies de tot el món. Només el 5% d'elles considera rellevant reduir l'empremta de carboni de la companyia. Així mateix, la responsabilitat social és un factor important sol per al 15% dels negocis familiars, encara que el 50% d'ells compta amb una persona o un equip encarregat de les polítiques d'ESG (medi ambient, societat i governança) dins de la companyia.