La vicepresidència Segona del govern espanyol i Ministeri de Treball, encapçalat per Yolanda Díaz, ha difòs aquest dimecres un comunicat en el qual assenyala que l'opa de BBVA al Banc Sabadell només pot autoritzar-se si es compleixen una sèrie de condicions com el "manteniment íntegre" de l'ocupació o la conservació de totes les oficines.
En aquest comunicat s'exposa que l'opa hostil llançada pel BBVA sobre el Sabadell "ha generat una profunda preocupació social i institucional". Recorda que la societat catalana ha expressat "un rebuig ferm a una operació que considera perjudicial per a l'ocupació, el teixit empresarial i el territori". I afegeix que "aquest malestar ha de ser escoltat i atès", i per això des del ministeri de Yolanda Díaz s'enumeren les "condicions estrictes" que ha d'imposar el govern espanyol a aquesta operació.
A més del manteniment dels llocs de treball i de les oficines, el Ministeri de Treball reclama que es garanteixi l'accés al crèdit per a pimes i autònoms en condicions equivalents a les actuals, la protecció dels clients pel que fa a un possible deteriorament dels serveis financers i que no s'elevin els nivells de concentració bancària.
Aquest dimecres, el ministre d’Economia, Carlos Cuerpo, s’ha mostrat convençut que no hi haurà “cap tipus de conflicte” amb Brussel·les pel fet que el Consell de Ministres es pronunciï sobre l’opa. En una entrevista a la Cadena SER, Cuerpo ha subratllat que són “molt respectuosos” amb el marc legal, que faran una valoració “molt aterrada” de l’operació i que “serem sempre proporcionals amb les condicions, si és que se n'imposen”.
El comunicat del Ministeri de Treball i les declaracions del titular d’Economia s’han produït després que, el dimarts, l’opa s’elevès al dictamen del Consell de Ministres i que, a continuació, des de la Unió Europea s’advertís que vigilaran l’actuació del govern espanyol.
De la mateixa manera que ha fet el Ministeri de Treball, Cuerpo ha tornat a defensar la consulta pública que van obrir sobre la opa. Diverses organitzacions empresarials catalanes s’hi va pronunciar, ja sigui conjuntament –com amb la carta que patronals, sindicats i cambres de comerç van enviar a Pedro Sánchez–o per separat, com va ser el cas del Cercle d’Economia. Aquesta última institució s’hi va oposar sobretot per la cohesió territorial perquè suposaria més concentració de poder per a Madrid. Segons Cuerpo, el procediment de la consulta pública és una “bona pràctica” i s’ha mostrat disposat a repetir-lo quan convingui.
Els sis ministeris de l'àrea econòmica s'han posicionat a favor d'analitzar l'operació bancària. Aquests ministeris són els d'Economia, Seguretat Social, Drets Socials, Indústria, Transició Ecològica i Treball. L'executiu disposa d'un mes, fins al 27 de juny, per imposar noves condicions a l'opa.