La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, va anunciar aquest dijous la creació d'un fons europeu amb un capital inicial de 220 milions d'euros per atreure inversions privades a la reconstrucció d'Ucraïna i en el qual participen també Itàlia Alemanya, França, Polònia i el Banc Europeu d'Inversions (BEI), informa l'agència de notícies EFE.
"Estem literalment assumint un paper en el futur d'Ucraïna aprofitant els diners públics per atreure inversions del sector privat a gran escala i ajudar a reconstruir el país", va afirmar en un discurs pronunciat en la Conferència per a la Reconstrucció d'Ucraïna a Roma minuts abans del vot a l'Eurocambra sobre la moció de censura contra ella.
En un comunicat, l'Executiu comunitari va detallar que aquest fons comptarà amb un capital inicial de 220 milions amb què aspira a mobilitzar 500 milions d'euros del sector privat fins a 2026, una xifra que podria augmentar "a mesura que milloren les condicions de seguretat".
Així, Von der Leyen va subratllar que l'esmentat fons, el fons "més important de capital global per donar suport a la reconstrucció", donarà els seus primers passos amb inversions en el sector energètic, el transport, les matèries primeres crítiques i les indústries d'"ús dual" (civil i militar).
En la mateixa línia, la cap de l'Executiu comunitari va confiar que altres països o entitats vulguin unir-se al fons: "El poble d'Ucraïna està preparat per portar a l'economia del país al futur. El moment d'invertir és ara", va defensar.
D'altra banda, Von der Leyen va avançar el desemborsament de 1.000 milions d'euros en suport macrofinancer a Kíev, així com el pagament de més de 3.000 milions en el marc de l'instrument denominat Facilitat Ucraïnesa, amb què la UE també contribueix a garantir l'estabilitat econòmica del país.
A més, va avançar que durant la Conferència es firmaran acords de finançament per un valor de 2.300, (1.800 milions en garanties de préstecs i uns altres 580 milions seran ajuts directes) que "mobilitzaran més de 10.000 milions d'inversions per al creixement, la recuperació i la reconstrucció d'Ucraïna".
En particular, inclouen 500 milions de suport a pimes ucraïneses, 600 milions per a inversions en sectors estratègics com l'energia, el transport o la producció industrial, 520 milions per a reconstrucció d'infraestructures municipals, 265 milions per garantir la seguretat energètica del país i 310 milions per reparar i reconstruir infraestructures "crítiques" com habitatges i hospitals.
En aquesta línia, l'alemanya va garantir a Roma que la UE continuarà donant suport a Ucraïna més enllà de 2028, quan es posi en marxa el nou pressupost europeu, i va remarcar que "Europa ha estat i és el donant més important" des de l'inici de la invasió amb gairebé 165.000 milions d'euros, així com que aquest any "cobrirà el 84 % de les necessitats de finançament exterior".
Respecte al suport militar, Von der Leyen va ressaltar que la invasió de Rússia "és una guerra de recursos i de sistemes de defensa rivals tant com una guerra de valors", per la qual cosa la UE "continuarà invertint en la seva defensa i la seva avantguarda tecnològica".
En aquest sentit, va emfatitzar que el full de ruta per augmentar les capacitats militars dels estats membres fins a 2030 serà "clau" perquè alliberarà "els recursos i l'espai fiscal necessari per aconseguir un augment de la capacitat militar", així com que "augmentarà les inversions" en la indústria militar ucraïnesa.
En relació amb el suport polític, Von der Leyen va destacar que, malgrat la guerra, Kíev està aprovant "reforma rere reforma" i està "preparada per fer el següent pas al camí d'accés" al club europeu, un procés "basat en mèrits" que la UE també ha d'acompanyar.
"La nostra determinació és indestructible, el nostre suport, ferm. Sempre estarem al costat d'Ucraïna, mentre sigui necessari. Ara més que mai, Ucraïna pot comptar amb Europa", va garantir.