La borsa espanyola és un dels oasis del dividend –part del benefici que les empreses reparteixen entre els seus accionistes- amb més de 40 valors que ofereixen una rendibilitat per aquest concepte superior al 3% de les lletres del Tresor. Les estratègies d'inversió que es basen a formar una cartera d'accions d'alta rendibilitat per dividend estan sent molt recomanades pels analistes. Encara que s'assumeix el risc de les accions, el moment actual sembla l'indicat: amb una desacceleració econòmica, aquestes companyies generoses amb els seus accionistes aguanten millor els revessos dels mercats i són menys volàtils.
Segons dades de Borses i Mercats Espanyols (BME) valors com ACS, Telefónica, Enagás, Mapfre, Endesa, Santander, Repsol, Merlin Properties o Redeia (antiga Xarxa Elèctrica) ofereixen rendibilitats superiors al 6% per l'anomenat tall de cupó. Bankinter, Acerinox, Logista, Aena o Unicaja en donen més del 4% per aquest concepte.
Hi ha diverses maneres d'invertir en aquests pagaments que efectuen anualment les companyies (normalment repartits en dues vegades a l'exercici) com és la compra directa d'aquestes accions; accedir a carteres de dividends que construeixen els mitjancers o adquirir fons d'inversió especialitzats en aquests pagaments. Són nombrosos els fons que apareixen en l'actualitat amb aquest reclam.
Un exemple de cartera de dividends és l'oferta per Bankinter, que contempla tant valors espanyols com europeus. Inditex, Iberdrola, Intesa, Allianz, AXA, Redeia, Vinci, Telefónica, Endesa, BNP Paribas, ACS i Enel conformen els valors d'alta rendibilitat per dividend que, a més, passen pel sedàs de comptar amb unes expectatives de revalorització bones. Com indiquen des de l'entitat gestora, "l'objectiu és lliurar una rendibilitat anual mínima entre 2,9% i 3,4% procedent directament dels dividends abonats per les companyies en cartera, però conservant almenys intacte el patrimoni en mesuraments de 3 anys", expliquen.
En un entorn de mercat amb tipus d'interès a l'alça, així com una inflació creixent, els dividends continuen guanyant importància, ja que el creixement dels dividends compensa la taxa d'inflació durant aquest període. El 2022, el creixement dels dividends va ser equivalent a l'11,2% a Europa, excloent el Regne Unit, i al 10,2% a Amèrica del Nord. Durant el mateix període, la taxa mitjana d'inflació va ser del 8,1% a Europa i del 7,9% als EUA.
"Si els inversors volen mantenir o ampliar els seus actius en termes reals, les accions amb dividends haurien de ser un element essencial", explica Thomas Meier, responsable de gestió de renda variable i gestor del fons MainFirst Global Dividend Stars. I afegeix: "el caràcter defensiu dels valors de dividends també és molt apreciat en temps de volatilitat, ja que els pagadors de dividends tradicionals són models de negoci que generen elevats fluxos de caixa i tenen balanços sòlids. En conseqüència, els fons de dividends tendeixen a ser menys volàtils que el mercat de renda variable en general", conclou.
No obstant això, cal tenir en compte alguns esculls a l'hora de seleccionar valors amb dividends. Els inversors no han de caure en la temptació de fixar-se en objectius absoluts de dividends. Al contrari, les empreses s'han de seleccionar d'acord amb una visió global de garantir així també la continuïtat i el nivell dels dividends.
De la tecnologia al dividend
En els últims deu anys, en els quals els gegants tecnològics han dominat la rendibilitat dels mercats, la inversió en dividends semblava una cosa francament avorrida. Avui, tanmateix, l'avorrit agrada als gestors. És el cas de Caroline Randall, gestora de renda variable de Capital Group: "en un entorn d'alentiment del creixement i d'augment del cost de capital, els dividends podrien contribuir de manera més significativa i estable a la rendibilitat total en el futur. Durant la dècada de 2010, els dividends representaven únicament el 16% de la rendibilitat total, quan la mitjana històrica s'ha situat entorn del 38%. En la dècada de 1970, caracteritzada per l'elevat nivell d'inflació, van arribar a representar el 72% de l'esmentada rendibilitat", explica.
Aquesta experta està trobant nombroses oportunitats en sectors diversos, com l'industrial, el dels subministraments públics i el sanitari. Les companyies farmacèutiques poden resultar atractives en un entorn d'inflació, ja que moltes d'elles compten amb sòlids balanços i fluxos de caixa i solen ser capaces d'apujar els preus fins i tot en un mercat molt competitiu. Algunes de les principals companyies del sector presenten una rendibilitat per dividend superior el 3%, com és el cas d'AbbVie (3,7%) i Gilead Sciences (3,4%).