Turisme de Catalunya ha identificat 9.000 anuncis de pisos turístics il·legals que es promocionen a la plataforma Airbnb. Aquesta troballa ha estat possible per l’eina tecnològica que té el Govern per cercar habitatges sense registre a les principals plataformes d’oferta d’aquests allotjaments. La Generalitat ha reclamat recentment a Airbnb la retirada d’aquests anuncis, segons ha avançat Catalunya Ràdio. D’altra banda, fonts de Turisme han precisat que aquesta publicitat no està inclosa en els més de 65.000 anuncis que el Ministeri Drets Socials, Consum i Agenda 2030 va demanar blocar aquest dilluns a Airbnb.

En concret, el Ministeri que dirigeix Pablo Bustinduy va imposar a principis de setmana a la companyia Airbnb el bloqueig de més de 65.000 anuncis il·legals d'habitatges turístics allotjats a la seva plataforma i que s'ofereixen en diverses localitats d'Espanya. En concret, es reclamava l'eliminació d'un total de 65.935 anuncis que contravenen la normativa sobre la publicitat que està establerta en les diferents comunitats autònomes per a aquest tipus d'allotjaments turístics. Aquestes eren ofertes per a l'allotjament en pisos turístics d'Andalusia, Comunitat de Madrid, Catalunya, País Valencià, Illes Balears i Euskadi.

El ministeri va apuntar a més que, en els últims mesos, ha remès a Airbnb fins a tres resolucions en les quals es van notificar aquests més de 65.000 anuncis il·legals d'habitatges turístics que es van detectar a la seva plataforma, resolucions en les quals s'instava a aquesta empresa a bloquejar la publicitat. Airbnb va recórrer aquesta acció davant de la Justícia per evitar el bloqueig i ara el Tribunal Superior de Justícia de Madrid s'ha pronunciat sobre la primera resolució emetent una interlocutòria en el qual avala les actuacions de Consum. En resposta a l'imposat pel Ministeri en la seva primera resolució, el Tribunal Superior de Justícia insta Airbnb a retirar 5.800 anuncis de pisos turístics de manera immediata.

Control i supervisió

El ministre Bustinduy ha manifestat públicament el seu objectiu de col·laborar amb les administracions públiques competents per acabar amb el descontrol i la il·legalitat generalitzada d'allotjaments turístics, així com per afavorir l'accés a l'habitatge i blindar els drets dels consumidors, destaca Consum.

Les primeres actuacions de Consum per al control de la plataforma Airbnb es remunten a juny de 2024. En aquella data, la Direcció General de Consum va obrir un expedient a diverses plataformes de lloguer d'apartaments turístics per obtenir informació sobre els habitatges anunciats en els seus dominis. A aquesta petició d'informació, es va sumar un nou requeriment de cessament enviat a una d'aquestes plataformes en la que se'l va instar a retirar "de forma imminent" milers d'anuncis d'habitatges turístics allotjats en el seu domini que no oferien el seu número de llicència, entre altres possibles incompliments de l'Article 47 de la Llei General per a la Defensa de Consumidors i Usuaris.