Quantes persones que han firmat un contracte fix-discontinu estan treballant realment? Floren Felgueroso, economista especialitzat al mercat laboral i investigador de Fedea, ha quantificat que un de cada do, no treballa. A tal finalitat, ha analitzat quatre fonts estadístiques diferents, per poder afinar, al màxim, una dada que el Govern espanyol no dona de forma clara, al·legant la seva dificultat i els resultats han estat presentats aquest dilluns. Com les dades de 2022, únics que permeten les fonts disponibles, Felgueroso comptabilitza que al final d'aquell any hi havia 1,42 milions de persones amb una relació contractual activa com fix-discontinu, d'ells, la meitat estava actiu (treballava i cobrés un sou) i l'altra meitat, inactius (no treballaven ni cobressin), teòricament, estaven esperant que la crida de l'empresa.

No obstant això, des de Fedea han aprofundit una mica més i han descomptat els fixos-discontinus pluriocupats i, encara que no estan treballant sota el contracte que va firmar, ho fa en una altra empresa, bé com fixo discontinu, bé amb una altra modalitat contractual, fins i tot com a autònom. Amb aquesta depuració, els fixos discontinus, excloent als contractes a aquells que tenen una altra feina, es redueix a 1,25 milions, gairebé 200.000 menys. En aquest cas, els inactius són 518.000 i els que en treballen 518.000. Des de la reforma laboral, segons les dades del Ministeri de Treball, s'han firmat 4,9 milions de contractes d'aquesta modalitat, 2,3 milions el 2022 i els mateixos el 2023, en la resta en el primer trimestre d'aquest any.

L'informe quantifica en alguna cosa més d'un terç d'aquest col·lectiu d'indefinits estan pluriocupats, d'ells, 5 de cada 6 amb un altre tipus de contracte, probablement la seva activitat principal, o un treball d'autònom, i l'altre, amb un segon contracte fix-discontinu.

Sense indemnització

Un dels drets que s'ha atorgat als fixos-discontinus és la possibilitat de rebre una indemnització, que s'ha de comptabilitzar en funció de l'antiguitat del contracte, no pels dies efectivament treballant. Amb els càlculs de Felgueroso, el 22,4% dels fixos-discontinus perden la relació contractual al cap de 2022, però d'ells, han abandonat per voluntat, la qual cosa implica la renúncia a la indemnització, però també a l'atur. La resta, amb acomiadament, el que obre la porta a una indemnització.

Del total dels assalariats sota aquesta modalitat que estaven aparellats amb l'activitat, l'11% va trencar la seva relació contractual per pròpia voluntat (encara que no sempre per trobar una altra feina), un 6,7% per un acomiadament objectiu (causes econòmiques de l'empresa) i un 3% per baixa no voluntària o acabament del contracte.

Inactivitat per edat

L'informe de Fedea mostra clarament una fragmentació del col·lectiu. Hansen Jensen, coautor i membre del think tank en matèria econòmica i laboral, ha insistit que sota el mateix contracte hi ha cinc modalitats diferenciades: d'una banda, el clàssic, anterior a la reforma laboral per a activitats de temporada, com l'hostaleria de costa o l'ensenyament, als que se sumen una activitat de molt curta durada (anteriorment a través de contractes temporals), els de contractes (per als d'obres i servei), o els lligats a les Empreses de Treball Temporal, per cedir als clients per curts períodes de temps. Més de la meitat dels afiliats, el que treballen de manera més assídua, es concentren en hostaleria, seguits de l'ensenyament, lligats a activitats clàssiques d'aquesta modalitat contractual.

De moment, Fedea no ha pogut identificar la durada mitjana dels contractes de fixos-discontinus amb les dades de què disposen actualment. Una durada que depèn d'aquesta modalitat d'activitat a què es lliga. Clarament, els temporals tenen durades molt curtes, davant els contractes d'hostaleria o educació, de diversos mesos.

Això explicaria per què existeix un comportament tan dispar segons edats. Els més joves, majoritàriament lligats a les modalitats temporals i d'ETT, tenen una altíssima taxa d'inactivitat. És a dir, dels comptabilitzats, el 65% no solen treballar. Un percentatge que es va reduint, segons descendeix l'edat, fins i tot un 42% en el cas dels majors de 55 anys.