El sector agroalimentari espanyol manté aquest 2025 el creixement iniciat a mitjans de 2023, després de superar les conseqüències de la sequera, segons conclou l'últim Informe Sectorial Agroalimentari de CaixaBank Research. Aquest estudi constata una tendència creixent cap a la industrialització, amb un augment progressiu del pes de la transformació alimentària respecte a l'activitat primària, especialment en comunitats com Catalunya, Madrid i País Valencià.
Les polítiques proteccionistes dels Estats Units, però també del Regne Unit i la Xina, han obligat a reforçar l'estratègia de diversificació geogràfica i comercial. Però Espanya s'erigeix en la quarta potència exportadora agroalimentària de la UE i la vuitena a escala mundial, amb una quota del 3,4%, segons l'esmentat informe de Caixabank Research.
La contenció dels costos de producció, la millora de les condicions meteorològiques i el repunt de la demanda estan afavorint un increment sostingut tant de la producció com de les exportacions, que ja se situen en nivells prepandèmia.
La indústria agroalimentària també mostra una tendència favorable, en la qual destaquen la reactivació de la producció i el dinamisme del seu mercat laboral. No obstant això, persisteixen reptes com la millora de la resiliència del sector davant la freqüència més gran de fenòmens meteorològics extrems associats al canvi climàtic, i el creixent proteccionisme comercial.
Malgrat el creixement registrat, el sector primari encara no ha recuperat els registres prepandèmia. En la primera meitat de l'any, el seu pes està al voltant del 2,7% de l'economia espanyola, quan en el període prepandèmia se situava entorn del 3,0%. Pel que fa a la indústria d'alimentació, aquesta va créixer un 1,4% interanual en el primer semestre de 2025.
I respecte a les exportacions en el primer semestre de 2025, han crescut un 5,0% en volum i un 5,6% en valor. Aquest avanç es basa en la recuperació de la producció després de la sequera, una demanda internacional sòlida i una elevada competitivitat. No obstant això, l'evolució no està exempta de riscos: la caiguda de preus en alguns productes clau, com els olis i els greixos, l'estancament del volum exportat de fruites, i l'impacte del gir proteccionista en mercats com el Regne Unit, els EUA i la Xina, estan obligant a reforçar l'estratègia de diversificació.
Segons l'informe de CaixaBank Research, el sector agroalimentari espanyol s'enfronta a un entorn comercial més complex, amb noves barreres aranzelàries, especialment als Estats Units i la Xina, que afecten productes sensibles com l'oli d'oliva, els lactis i les hortalisses. Tot i que l'exposició directa és limitada, alguns productes presenten una alta dependència d'aquests mercats. En aquest escenari, l'acord comercial entre la UE i Mercosur emergeix com una “oportunitat estratègica” per obrir nous canals d'exportació, especialment en productes com fruites, vi, porcí i oli d'oliva. No obstant això, també planteja desafiaments competitius en sectors com la carn de boví o el sucre, segons s'apunta en l'informe.