Espanya no aconsegueix desprendre's de Rússia en matèria energètica. L'estat presidit per Vladímir Putin continua sent el tercer importador de gas més gran del país ibèric, malgrat que aquest ha rebaixat els volums de contractació amb Rússia. Espanya, com la resta de les nacions europees, busquen desprendre's de la dependència energètica de la federació russa, que, malgrat la diversificació del subministrament que han dut a terme els Estats membre, continua sent essencial en el referit a les importacions de gas per al Vell Continent. Un bon exemple d'això és Espanya, on Rússia, sense ser 'vital' per al subministrament energètic, és el tercer importador de gas més gran. A més d'això, segons les últimes estadístiques de la Corporació de Reserves Estratègiques de Productes Petrolífers (Cores), l'estat rus aporta un 151% més de gas al país ibèric respecte a febrer de 2022.

Tal com figura també a l'últim butlletí estadístic d'Enagás, Rússia se situa en la tercera posició de les nacions que més 'combustible blau' importa a l'estat liderat per Pedro Sánchez, només per darrere dels Estats Units i d'Algèria. Segons les dades difoses per Enagás, el país presidit per Putin va aportar el febrer passat 5.465 GWh, un 17,2% del total del gas importat per la nació mediterrània aquell mes. Malgrat això, Espanya continua treballant a reduir les importacions procedents de l'estat rus, una cosa que es veu en els menors volums contractats el febrer respecte a gener, quan aquests van ser de 6.372 GWh.

Espanya va demanar a les energètiques que deixessin de firmar contractes amb proveïdors russos

Aquest fet va filar a la petició que va llançar Kadri Simson, comissària d'Energia de la Comissió Europea, que el passat 24 de març va demanar els Estats membre que deixessin de firmar contractes amb proveïdors russos. Teresa Ribera, vicepresidenta tercera del Govern d'Espanya i ministra per a la Transició Ecològica i Repte Demogràfic, es va subscriure a aquest missatge, i va emetre un comunicat per a totes les energètiques espanyoles, demanant-les que deixessin de firmar contractes amb les gasístiques russes. Malgrat això, aquest missatge confronta amb la posició de Rússia com a tercer importador de gas més gran d'Espanya.

Encara que, a poc a poc, l'estat rus va tenint menys pes en les importacions gasístiques del país ibèric, és cert que, en els últims 12 mesos, la posició de Rússia com a importador de gas ha guanyat enters. De fet, les importacions han crescut un 151% des de febrer de 2022. Malgrat que l'últim mes s'ha vist una menor entrada de gas procedent del país d'Europa oriental, l'estat presidit per Putin continua sent essencial per al subministrament d'Espanya.

Sembla clar que, amb l'última petició llançada per Brussel·les a què el Govern espanyol s'ha unit, les importacions de gas rus aniran cedint amb el pas dels mesos. Febrer ho ha confirmat, encara que evidència que Rússia continua sent elemental. L'objectiu d'Espanya, com el de la Comissió Europea, és torpedinar el flux econòmic de Rússia, el qual depèn gairebé completament de la importació de productes energètics. Brussel·les entén que, deixant de firmar contractes amb proveïdors russos, es talla una altra via de finançament per al Kremlin.

Espanya, com Europa, demana que es firmin contractes amb altres proveïdors, a més que es jugui per les tecnologies renovables, les quals han passat a un primeríssim pla en els últims mesos.

Les importacions de gas natural liquat cauen un 18,5% en els últims 12 mesos

En el referit a la resta d'importadors de gas per a Espanya, Estats Units, a través dels metaners, es manté en la segona posició, mentre que Algèria, tant pels gasoductes com pel transport marítim, continua sent l'importador de gas més gran per a Espanya.

Tot això en un marc en el qual el país ibèric està provant de reduir les importacions de l'hidrocarbur i reforçant la seva aposta per les tecnologies 'verdes', les quals semblen clau per al futur energètic del país, com del Vell Continent. Així, les últimes dades ofertes per Cores revelen que, al febrer, les importacions netes de gas van cedir més d'un 21% respecte al mateix període de l'any anterior. Concretament, van descendir tant a través de gasoductes (-28,1%), com a través de GNL (-18,5%), en termes interanuals.

Es pot destacar que el gas natural liquat ha estat l'eina que ha permès a gran part dels Estats membre passar un hivern calent i de trencar amb les projeccions negatives que els experts donaven sobre el subministrament de gas d'Europa fa tan sols set mesos. Els Estats Units han guanyat pes com a importador de l'hidrocarbur per a diverses nacions europees. L'entrada de gas procedent dels EUA a través de metaners ha estat una constant durant l'hivern, sent aquesta l'eina preferida per a gran part d'Europa a l'hora d'omplir les seves reserves de 'combustible blau'.

Cal veure si la posició de Rússia com a importador de gas d'Espanya continua caient, de la mateixa forma que el país ibèric segueix fent un menor ús de l'hidrocarbur. El Govern espanyol aposta per les renovables, especialment per la solar i l'eòlica, que, de cara als experts, són les energies cridades a liderar la generació elèctrica en un futur no molt llunyà.