La rendibilitat dels bancs europeus es troba en màxims de 2014. Així ho ha assenyalat la Junta Europea de Risc Sistèmic (JERS) del Banc Central Europeu (BCE) aquest dimarts. L'organisme assenyala que el motiu d'aquesta situació es troba en les pujades de tipus d'interès empreses per l'entitat en els últims mesos que, entre altres coses, ha encarit el preu de les hipoteques l'últim any.

La JERS és un òrgan independent de la Unió Europea responsable de la supervisió del seu sistema bancari i està presidit per la presidenta del BCE, Christine Lagarde. "El sector bancari de la UE s'està beneficiant fins ara de la normalització en curs dels tipus d'interès, ja que la repercussió dels tipus d'interès en l'actiu continua sent significativament superior a la repercussió en el passiu", ha explicat la Junta General de l'organisme superior del sistema bancari europeu.

Un context que ha portat als bancs a obtenir la seva rendibilitat més gran des de fa nou anys. No obstant això, la JERS ha avisat que la desacceleració econòmica, les taxes d'interès més altes (inclòs l'impacte potencial en la qualitat dels actius i els volums de préstecs) i els costos de finançament més grans poden afectar la quantitat del crèdit en circulació i els marges de les entitats.

Monitorar canals de contagi al sector de les criptomonedes

És per això que l'organisme recomana a les institucions financeres garantir una planificació adequada del capital i la liquiditat i "preservar acuradament els seus nivells actuals de resiliència". Recomanació que es produeix després de les fallides financeres dels bancs nord-americans com Silicon Valley Bank i el col·lapse de Credit Suisse i la seva posterior fusió amb UBS.

D'altra banda, la JERS ha discutit també els riscos i vulnerabilitats relacionats amb la intermediació financera no bancària, així com els existents al mercat de les criptomonedes. En aquest últim cas, la junta assegura que l'ecosistema criptogràfic té pocs vincles amb el sector financer tradicional i l'economia real. Tanmateix, adverteix que aquest tipus d'actius han experimentat un creixement exponencial en els últims anys i el camí de desenvolupament futur d'aquest mercat és incert.

Motiu pel qual fa especial recalcament en què les autoritats han de tenir la "capacitat de monitorar els possibles canals de contagi", tant al sector financer tradicional com dins del mateix sector dels criptoactivos, per poder actuar de manera oportuna per abordar els possibles riscos sistèmics.

Nomenament d'Olli Rehn com a vicepresident de la JERS

La JERS també ha anunciat aquest dimarts el nou nomenament d'Olli Rehn, actual governador del Banc de Finlàndia i membre del Consell de Govern del Banc Central Europeu (BCE), com a vicepresident primer de l'organisme per un període de cinc anys. D'aquesta manera, Rehn reemplaçarà Stefan Ingves després de l'acabament del seu mandat com a governador del Banc de Suècia.

Rehn és governador del Banc de Finlàndia i membre del Consell de Govern del BCE des del 12 de juliol de 2018. Anteriorment, l'ara mandatari va ser vicepresident de la Comissió Europea entre 2011 i 2014 i, com a membre de la Comissió, Rehn va estar al capdavant dels processos d'ampliació del club comunitari entre 2004 i 2010 i dels seus assumptes econòmics i monetaris entre 2010 i 2014.

També ha estat diputat en el parlament finlandès i eurodiputat, arribant a ostentar la presidència segona del Parlament Europeu entre 2014 i 2015. Més tard, va ser ministre d'Economia del seu país entre 2015 i 2016 i es va incorporar al banc central de Finlàndia ja el 2017.