Els ingressos reals per càpita de les llars espanyoles van registrar en el tercer trimestre de 2023 una contracció del 2,09% respecte dels tres mesos anteriors, una lectura molt per sota del descens del 0,2% per al conjunt de l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE) i que va situar el nostre país al capdavant de les caigudes, segons ha informat el 'think tank' de les economies avançades.

Aquesta reducció de la renda real disponible per cap a Espanya suposa una interrupció de la seqüència de tres trams consecutius d'augments després del creixement del 5,11% en el quart trimestre de 2022, i de l'1,95% i el 0,59% del primer i segon trimestre de 2023, respectivament.

En el conjunt de l'OCDE els ingressos reals disponibles de les llars van caure un 0,2% en el tercer trimestre, acabant així amb quatre trimestres consecutius en positiu.

Malgrat la dada a escala general, el panorama va ser mixt entre els països de l'OCDE, ja que dels 21 països dels quals hi ha dades disponibles, onze van registrar un augment en el tercer trimestre, mentre que deu es van anotar baixades, amb Espanya al capdavant.

L'augment més rellevant de la renda real disponible per cap es va observar a Hongria (5,47%) davant de l'alleujament de les pressions inflacionistes, per davant de Polònia (2,91%) i d'Itàlia (1,45%), mentre les caigudes més profundes es van registrar a Espanya (-2,09%), Àustria (-1,31%) i Irlanda (-0,95%).

La recaptació per impostos en puja més

Espanya és, d'altra banda, el país entre els grans membres de l'OCDE en el qual més van apujar els impostos sobre la renda i el patrimoni entre finals de 2019 i el tercer trimestre de 2023, en concret un 50%.

La comparació entre sis països, publicada aquest dijous amb les estadístiques trimestrals sobre l'ingrés real de les llars per habitant, mostra que la segona pujada d'impostos més important després de la d'Espanya va ser la del Regne Unit, del 40%.

A continuació es van situar el Canadà amb alguna cosa més del 30%, Estats Units amb el 20% (malgrat que havia pujat a gairebé el 45% durant 2022, l'increment es va moderar després), França i Alemanya amb alguna cosa més del 10% en els dos casos.

D'acord amb la sèrie històrica de l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE), la càrrega impositiva a Espanya de l'impost sobre la renda i el patrimoni era de 26.678 milions d'euros en el quart trimestre de 2019 i va pujar a 42.480 milions en el tercer trimestre de 2023, l'última dada disponible.

El fort increment de la fiscalitat en el tercer trimestre de 2023 (va passar de 34.029 milions d'euros a aquests 42.480 milions) és el que explica que Espanya va ser el país dels 21 de l'OCDE per als quals hi ha dades en les quals més va disminuir l'ingrés real per habitant en aquells tres mesos, en concret un 2,1%.

En el conjunt de l'organització, entre juliol i setembre l'ingrés real de les famílies per habitant va descendir un 0,2%, la primera caiguda després de quatre trimestres consecutius de progressió.

L'OCDE elabora aquest indicador per intentar donar compte de la renda veritablement disponible. Per al seu càlcul es parteix del producte interior brut (PIB) per càpita, al que després se li descompten els impostos i cotitzacions i se sumen els ajuts socials.