L'INE ha confirmat aquest divendres que l'economia espanyola ha crescut durant estiu (juliol-setembre) un 0,3% en termes trimestrals i un 1,8% si es mesura amb el tercer trimestre de 2022. El creixement del PIB es deu en exclusiva a la demanda interna, que aporta els 1,8 punts percentuals d'increment en termes anuals, ja que la demanda externa se n'ha quedat zero. Ve, doncs, a confirmar el descens de l'economia, -el Govern fixa la previsió de creixement de 2023 en un 2,4%, davant el 5,8% de 2022-, si es té en compte l'evolució dels trimestres anteriors: 0,4% en el segon de 2023, 0,6% en el primer, 0,5% en el quart de 2022 i 0,5% en el tercer de 2022. Mesurat anualment, el descens és molt pronunciat, ja que baixa l'1,8% a l'estiu, davant el 5,4% del mateix trimestre de l'any passat. Tot i així, Espanya continua mostrant una economia més dinàmica que la resta de països desenvolupats.

En termes trimestrals, la demanda nacional ha crescut un 0,8%, la qual cosa implica que la demanda exterior ha restat mig punt percentual, degut especialment a la forta caiguda de les exportacions a l'estiu, un -4,9%. No obstant això, l'aportació de la demanda interna és molt superior en els mesos d'estiu, ja que es comptabilitza la despesa dels visitants estrangers.

Una cosa que es deixa notar en la composició de la demanda nacional, ja que el consum de les llars ha crescut un 1,4% respecte al segon trimestre -la despesa de les administracions públiques també té una forta estrebada de l'1,3%-, mentre que la formació bruta de capital descendeix en el trimestre un 1%. Dins d'aquest apartat, la crisi immobiliària es deixa notar, ja que la inversió en habitatge i altres edificis i construcció descendeix un 2,5%, mentre que la inversió en maquinària i béns d'equipament augmenta en el trimestre un 1,8% i la inversió en productes de propietat intel·lectual s'incrementa un 1,2%.

En termes interanuals, el creixement de l'1,8% se sustenta igualment per l'aportació de la demanda interna, en especial pel consum, encara que en aquest cas, les llars creixen un 1,1% i és, l'increment de les compres de les administracions públiques, que creixen un 4,3% en termes anuals, la que tira el consum nacional. La inversió s'aporta al creixement, en augmentar un 1,4% a la mitjana dels últims dotze mesos, empès per la construcció, que puja un 1,4%, mentre que la inversió en maquinària i béns d'equipament cau un 1,7%. En productes de la propietat intel·lectual, creix el 0,1%-

Ocupació

Respecte a l'ocupació de l'economia, en termes d'hores treballades, registra una variació intertrimestral del 0,1%, encara que és de més magnitud en el cas dels llocs de treball equivalents a temps complet (del 2,4%, el que suposa 2,0 punts més que en el segon trimestre). La variació de les jornades mitjanes a temps complet és del −2,3%.

En termes interanuals, les hores treballades varien un 1,9%, vuit dècimes més que en el segon trimestre de 2023, i els llocs equivalents a temps complet ho fan en un 3,5%, quatre dècimes més, el que suposa un increment de 678.000 llocs de treball equivalents a temps complet en un any. La variació interanual del cost laboral unitari se situa aquest trimestre en el 6,5%.

Renda

La renda nacional bruta i la renda nacional disponible bruta varien un 0,7% i un 0,6%, respectivament, respecte al trimestre anterior i en relació amb el tercer trimestre de 2022, la renda nacional s'incrementa un 6,7% i la renda nacional disponible un 6,9%.

El Ministeri d'Economia ha destacat que el creixement trimestral del 0,3% aconseguit a l'estiu confirma "la positiva evolució de l'economia espanyola" i es deu a la "puixança" de la demanda nacional, destacant la contribució del consum privat, al seu torn impulsat pels guanys del poder adquisitiu i l'evolució de l'ocupació.

"Aquest creixement diferencial és molt rellevant en un context d'elevada incertesa internacional, pujada dels tipus d'interès i estancament de la zona euro", ha ressaltat el Departament que dirigeix Nadia Calviño, que ha afegit que els sectors que més van contribuir al creixement van ser la indústria manufacturera i els serveis.