L'OCDE també ha revisat a l'alça les previsions per a l'economia espanyola per a aquest any i el següent. Així, ha incrementat la seva previsió per a aquest 2024 fins a l'1,5% i manté el 2% per a 2025, que en els dos casos estaran molt per sobre de les xifres del conjunt de la zona euro.

En el seu informe interí de perspectives publicat aquest dilluns, l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE) puja en una dècima la xifra que havia donat per a Espanya el 2024 i s'alinea amb la que va presentar la setmana passada el Fons Monetari Internacional (FMI), que a més va augurar un 2,1 % el 2025.

Més enllà de coincidir en la tendència general a l'alentiment de l'economia mundial aquest any, el més destacat en el cas d'Espanya és la persistència d'una dissonància amb l'evolució de la resta dels grans països europeus, que estan molt més estancats. Els autors d'aquest nou estudi han corregit a la baixa les seves projeccions per a la zona euro en el seu conjunt el 2024, amb un increment del producte interior brut (PIB) que estarà limitat al 0,6% (tres dècimes menys del que avançaven fa poc més de dos mesos), i que s'assemblarà molt al magre 0,5% de 2023.

Comparativa

Els tres grans de la moneda única es quedaran en un 0,3% per a Alemanya, un 0,6% per a França i un 0,7% per a Itàlia, i l'eurozona avançarà molt tímidament el 2025 fins a un 1,3%, que una altra vegada és inferior (en dues dècimes) a l'estimat al novembre per l'organització que té com a economista en cap a Clare Lombardelli (foto superior).

L'empenta d'Espanya, notable en el context d'una Europa que segueix molt llastada per la crisi de l'energia que ja va començar abans de la invasió russa d'Ucraïna el febrer de 2022, és inferior a la dels Estats Units, que hauria de créixer un 2,1% aquest any i un 1,7% el 2025.

La carta comparativa de la inflació a Espanya, que el 2023 ha estat més baixa que en el conjunt de l'eurozona (3,4%, davant el 5,4%) es perdrà tant aquest any (3,3% comparat amb el 2,6%) com el vinent (2,5% davant el 2,2%), segons l'OCDE.

L'octubre passat, l'OCDE va recomanar al govern espanyol accelerar la reducció del dèficit públic amb la retirada total del suport fiscal contra la inflació, una despesa pública més eficient, menors reduccions en l'IVA i més impostos als combustibles fòssils. Això no obstant, va reconèixer que l'acció del govern ha estat determinant per esquivar la crisi del covid i la de preus provocada per la invasió d'Ucraïna, però va indicar que en aquest moment les polítiques s'han de centrar "a recompondre el marge fiscal, elevar la productivitat i reduir les desigualtats socials, fet que inclou crear més oportunitats per als joves".