Les patronals Foment del Treball i Pimec i els sindicats CCOO i UGT han presentat aquest dimecres al Govern un seguit de reivindicacions econòmiques i socials perquè l’executiu de Pere Aragonès les tingui en compte a l'hora de planificar els pressupostos de la Generalitat per al 2024. Entre les assignatures pendents que s’han posat sobre la taula, patronals i sindicats han escombrat cadascú cap al seu terreny, però val a dir que hi ha hagut coincidències en els aspectes més centrals del que reclamen per refermar l’economia, el teixit empresarial i el món laboral a Catalunya, sense perdre de vista els àmbits socials i d’igualtat. Així doncs, un nou model de finançament autonòmic, la revisió del sistema fiscal, les polítiques actives d’ocupació, la reindustrialització, les mesures que permetin reduir la desigualtat i mitigar els efectes de la inflació, l’habitatge, la Renda Garantida de Ciutadania han centrat bona part de la trobada que han mantingut els màxims representants dels principals agents socials a Catalunya amb la consellera de Presidència, Laura Vilagrà, i la consellera d'Economia i Hisenda, Natàlia Mas.

Hi ha hagut, a més, un tema definitori pel que fa a la necessitat d’actuar sobre la conflictiva situació que pateix el sistema de Rodalies a Catalunya. Tant és així que Govern i agents socials han acordat iniciar un procés de negociació a través del Consell del Diàleg Social per abordar la problemàtica de Rodalies. En aquest sentit, UGT i CCOO han sol·licitat més transparència en les dades de les inversions per conèixer la realitat del servei ferroviari. També formaran part d’aquestes converses el finançament autonòmic i el detall dels pressupostos del 2024.

En l'anàlisi de la situació econòmica i social de Catalunya, Foment del Treball ha reiterat la necessitat de comptar amb un sistema fiscal competitiu —amb la supressió de l’Impost de Patrimoni, entre altres mesures—, acompanyat d’una millora en l’eficàcia de les polítiques actives d’ocupació, i la necessitat d’articular polítiques per millorar la competitivitat del nostre teixit productiu i de l’economia en general. Per la seva banda, Pimec ha recalcat que cal exigir a l’estat espanyol el compliment dels compromisos d’inversió, i que es resolguin els dèficits d’execució que no es duen a terme a Catalunya, però també exigir que quan hi ha voluntat d’inversió, s’afrontin els debats i no s’aturin, com en el cas de l’Aeroport de Barcelona i el model aeroportuari català. "Volem uns comptes que ens ajudin a fer front als desafiaments econòmics i financers de Catalunya, amb una dotació per desenvolupar les estratègiques per al creixement, la competitivitat i la productivitat de les empreses", ha insistit el secretari general de Pimec, Josep Ginesta.

En el cas dels sindicats, UGT i CCOO de Catalunya han insistit en el fet que s’han de redoblar els esforços per optimitzar la gestió dels recursos pressupostaris i per treballar les mesures que permetin una reducció de la desigualtat i que ajudin a mitigar els efectes de la inflació amb polítiques actives d'ocupació per: reduir l'atur, inversions per ajudar a la millora del model productiu, i una planificació ambiciosa de la construcció d'habitatge social, així com la millora de la Renda Garantida de Ciutadania i mesures per fer front a l'increment de costos en alimentació, energia i habitatge.