Foment del Treball continua insistint en demanar al Govern de la Generalitat de Catalunya el que consideren que ha de ser una fiscalitat més justa per a la seva ciutadania, empreses i famílies. Després d'anunciar els motius per emprendre un recurs d’inconstitucionalitat de l’impost sobre grans fortunes, aquest dimarts s'ha anunciat un grup d'experts tributaris que se centraran en l'estudi detallat d'aquesta àrea per arribar a unes conclusions que puguin canviar la situació actual.

El president de Foment, Josep Sánchez Llibre, considera que s'ha d'analitzar la fiscalitat perquè sigui més competitiva a través d'un pla de treball de vuit mesos i que el proper mes d'octubre traurà les seves conclusions. Precisament, coincidint amb el 8 de març, s'ha posat l'accent en la baixa participació de les dones dins el grup de treball, només sis d'un total de 46, però el president de la patronal catalana ha subratllat que es volen cercar els millors perfils i, en aquest camí, seguir impulsant la paritat que encara no és completa. D'altra banda, aquest grup estarà coordinat pel president de la Comissió d'Economia i Fiscalitat, Valentí Pich; i el conseller de Presidència Manuel J. Silva. Segons ha explicat Silva, el grup treballarà en quatre àmbits.

Per què consideren que la fiscalitat catalana és injusta?

Sánchez Llibre ha posat exemples del per què cal motivar aquesta comissió. Entre d'altres, ha comentat que si un ciutadà compra un habitatge de segona mà pagarà un ITP un 65% superior al d'un ciutadà de la Comunitat de Madrid en la mateixa situació, mentre que si es tenen en compte els trams autonòmics de l'IRPF ha apuntat que per la part baixa a Catalunya és un 23,5% més elevat i en la part alta un 24%. Sobre els impostos propis, ha destacat que Catalunya en té una quinzena mentre la Comunitat de Madrid en té la meitat. Malgrat tot, en el torn de preguntes, ha subratllat que no es tracta tant de fer la comparativa únicament amb Madrid, sinó amb totes aquelles regions com les que trobem a "Itàlia, França o certs länders a Alemanya" on gràcies a aquesta fiscalitat "són més competitius". I per proximitat, també ha citat Andalusia.

Aquests experts s'encarregaran de fer un anàlisi econòmic general de la fiscalitat a Catalunya i quin és el seu impacte a les empreses; la relació de l'agència tributària i els contribuents; analitzarà els tributs propis i cedits com l'Impost de Transmissió Patrimonial, Actes Jurídics Documentats (AJD), IRPF, els impostos mediambientals o les begudes ensucrades, entre d'altres; i per últim, la relació entre l'eficiència de la despesa i els ingressos públics. I novament, sense poder evitar la comparativa, Sánchez Llibre ha recordat que Catalunya té 15 impostos propis "més el de les grans embarcacions que properament s'activarà", i Madrid zero.

Per part de Foment del Treball, formaran part del grup el seu president, Josep Sánchez Llibre; la vicepresidenta de la patronal, Virgínia Guinda; el president de la Cecot, Xavier Panés; dels consellers de la Presidència David Tornos i Vicente Martínez-Pujalte; el president de la Comissió d'Economia i Fiscalitat, Valentí Pich; el director del Gabinet del president, Jordi Casas; i el Director d'Economia i Serveis d'Estudis, Salvador Guillermo. També formen part del grup d'experts representants de Deloitte, Baker McKenzie, Uría Menéndez, Garrigues, el Col·legi d'Economistes, la Cambra de Comerç de Barcelona, KPMG, Ernst&Young; catedràtics, i exministres i exconsellers com Juan Costa i Pilar Fernández Bozal. De fet, és una de les només cinc dones presents en el grup d'experts, juntament amb la vicepresidenta de Foment, Virgínia Guinda; Esther Amselem (Finances Globals i Anàlisis de Tributs), Núria Cabré (Garrigues) i Carme Jover (Col·legi d'Economistes). D'altra banda, entre la cinquantena de membres no hi ha cap representant de Pimec, sindicats o el Cercle d'Economia, tot i que el president de Foment del Treball ha obert la porta per a futures noves incorporacions de cara als pròxims dies o setmanes.