La bona campanya turística d'aquest estiu, amb rècords a l'entrada de turistes estrangers i de visitants estatals al sector hoteler espanyol, ha disparat el nombre d'empleats als establiments que ofereixen allotjament al visitant per sobre dels 300.000 treballadors. A tancament del mes d'agost passat, els hotels espanyols donaven feina a 302.000 persones, per primera vegada en la sèrie de dades que recull l'Institut Nacional d'Estadística (INE). Segons les taules, la xifra és superior en un 5,5% a l'anterior màxim històric, d'agost de 2019, quan es van registrar 286.262 llocs de treball als hotels espanyols.

De l'ocupació creada destaca no únicament l'augment de la contractació, sinó també la dràstica reducció de la temporalitat laboral al sector hoteler. Aquesta és una tendència que, derivada de la reforma laboral, es dona a tot el sector turístic fixant mínims històrics. En concret, la taxa mitjana de temporalitat s'ha situat en el 7,9% a l'inici de la temporada estival, segons recollia l'últim informe de la patronal Exceltur. Es tracta d'una dràstica disminució si es compara amb els nivells del 37,8% de l'estiu de 2021 o del 24,7% de 2018, per citar algunes referències. A més, el 7,9% actual dista molt de la mitjana de temporalitat del 14,3% del mercat laboral total a Espanya.

Al sector turístic -incloent, a més dels hotels, l'hostaleria, el transport, les agències de viatges i determinades activitats culturals i esportives- les xifres d'afiliats a la Seguretat Social de l'agost passat reflecteixen que l'ocupació generada és de 2,759 milions de persones, el 5,1% més que un any abans, per sobre del 2,8% de mitjana en l'economia espanyola. Amb tot, el mes de juliol passat va ser una mica millor, amb 2,807 milions d'altes, segons dades recollides per Efe.

La patronal va assegurar que la reducció de la temporalitat contractual és causada, principalment, per l'augment de nous contractes fixos a temps complet, que creixen en 200.000 respecte als que hi havia abans de la pandèmia i ja suposen el 39,9% del total, davant el 31,3% de llavors. També creixen els fixos a temps parcial en 192.000 persones, el pes de les quals passa del 18,1% de llavors al 27,2% actual. Per darrere se situen els fixos discontinus, que són el 24,3% del total.

En cas de continuar aquesta tònica, el 2023 aconseguirà millorar els màxims de 2019 -la millor marca fins ara en les grans xifres- i farà que les empreses consolidin i augmentin els guanys que ja van registrar l'any passat, perquè la fortalesa de la demanda els ha permès traslladar a preus els increments de costos en un entorn d'elevada inflació, tal com va avançar Exceltur abans de l'estiu.

Després de caigudes continuades en la pandèmia, de dos dígits fins a un màxim del 20% el juny de 2020, un any després comença una senda de creixement de tarifes ininterromput, que arriba al 29,3% l'abril de 2022. Després de tocar aquesta cota, les pujades es van moderar en els mesos següents, però especialment des d'abril últim, amb creixements en tots els mesos per sota del 10% i taxes entorn del 6% el juny, el juliol i l'agost.

L'ingrés mitjà per habitació (ADR per les seves sigles en anglès) va tancar agost en 136,45 euros, gairebé un 25% més que l'agost de 2019, cosa que ha permès recuperar amb escreix les caigudes experimentades durant pels tancaments de la covid. També en termes d'ingrés per habitació ocupada (RevPAR en anglès, que aproxima millor la rendibilitat hotelera perquè té en compte l'ocupació) es va registrar una pujada semblant, des dels 86,9 euros d'agost de 2019 als 108,2 euros d'aquest any.