El ministre d'Agricultura, Luis Planas, ha advertit aquest dilluns que l'aranzel del 30% amb el qual amenaça Donald Trump acabaria amb les exportacions de productes alimentaris de la Unió Europea (UE) als Estats Units.
Abans de l'inici de la reunió de ministres d'agricultura de la UE d'aquest dilluns a Brussel·les, Planas va ser taxatiu quan va assegurar que un aranzel del 30% "ens vetaria l'accés en termes pràctics" al mercat nord-americà.
Va precisar que les comunitats espanyoles exporten productes agroalimentaris als Estats Units per valor de 3.200 milions d'euros, que suposen un 4,7% dels 76.000 milions d'euros en vendes a la resta del món. En declaracions a Efe, Planas va recalcar que seria "absolutament injust imposar qualsevol tipus d'aranzels als productes europeus que no estan justificats de cap manera".
Va apostar per continuar negociant amb l'administració Trump per evitar que compleixi la seva amenaça aquest 1 d'agost, però, en paral·lel, va defensar la necessitat que la UE assoleixi acords comercials amb Mercosur, Indonèsia, l'Índia i Austràlia. "Crec que la Comissió Europa té molt clar que cal un nou impuls per aconseguir aquests acords", i va afegir que s'ha de fer "tot el possible per evitar aquesta estranya situació creada per les posicions de l'administració nord-americana".
El pla 'B' de Carlos Cuerpo
Carlos Cuerpo es va pronunciar en el mateix sentit abans que comencés la reunió de ministres de Comerç d'aquest dilluns a Brussel·les. També va apostar per acords amb altres països i regions, com amb Mercosur, malgrat les reticències franceses.
El ministre d'Economia i Comerç espanyol confia en tancar un acord comercial entre els Estats Units i la Unió Europea abans de l'1 d'agost, quan entrarien en vigor els aranzels del 30% anunciats per Trump, si bé defensa avançar en possibles mesures per tornar el cop al president nord-americà.
En declaracions recollides per Efe, Cuerpo va indicar que han "de continuar donant la mà a la negociació, però entenent que en paral·lel hem d'avançar per estar preparats en el cas que no arribem a aquest acord beneficiós per a les dues parts". Va afegir que la UE ha de preparar "les possibles mesures de reequilibri" si no s'assoleix l'acord. I va apostar per continuar treballant en ampliar la seva xarxa de socis alternatius i "estratègics".
Sobre aquests socis "estratègics", va esmentar l'acord sobre el pacte de lliure comerç entre la UE i Indonèsia, anunciat aquest diumenge, i es va mostrar partidari d'avançar cap a la ratificació del pacte amb Mercosur, encara que França no ho veu amb bons ulls.
"Som conscients de les sensibilitats que hi ha en cadascun dels Estats membres, però cal empènyer perquè siguem capaços d'enviar també aquest senyal positiu, que Europa continua sent capaç d'augmentar la seva xarxa de socis i que això serà positiu per a les nostres empreses i per a les nostres indústries".