La consellera d'Economia Natàlia Mas ha avançat, des del Col·legi d'Economistes de Catalunya, les línies del Pla de Prevenció i Reducció del Frau Fiscal que es presentarà properament i serà d'aplicació a tota Catalunya des d'aquest 2023 fins el 2026. A grans trets, l'aposta serà "la confiança i la pedagogia fiscal" i es reforçarà "les eines tecnològiques, en la línia del pla 2019-2022".

El paper de l'Agència Tributària

Així doncs, la idea és anar de la mà del que l'Agència Tributària de Catalunya (ATC) i el Col·legi de Registradors de la Propietat, Mercantils i de Béns Mobles van signar aquest mes a través d'un conveni per millorar l'obtenció d'informació, segons va informar la mateixa Generalitat de Catalunya. L'acord facilitarà l'accés telemàtic de l'ATC a les dades dels registres de la propietat mercantils, de béns mobles, concursal i sobre titularitats reals de participacions i accions de les societats. L'objectiu amb el qual es treballa és agilitzar els tràmits administratius en els treballs de recaptació i de prevenció i reducció del frau fiscal que fa l'ATC en l'àmbit dels tributs propis i cedits.

D'altra banda, es mantindran els nous àmbits de treball oberts en el darrer part com és la col·laboració amb el Consell Fiscal d’Assessors i els seus dos grups de treball: el Grup de treball per elaborar el Codi de conducta i de bones pràctiques dels assessors fiscals: amb la finalitat de millorar els estàndards de qualitat en la prestació de serveis professionals d’assessorament fiscal i la necessària interlocució amb l’Administració tributària de la Generalitat de Catalunya. I el Grup de treball de l’impost sobre els actius no productius de les persones jurídiques: s’han elaborat propostes de millora en la definició dels actius no productius, que han estat incorporades a la Llei 2/2021, del 29 de desembre, de mesures fiscals, financeres, administratives i del sector públic.

Com afecta la crisi a Catalunya?

En paral·lel, la consellera d’Economia i Hisenda Natàlia Mas, també ha analitzat els Pressupostos de la Generalitat de Catalunya per a l'exercici 2023. Així doncs, ha recordat les principals xifres dels Pressupostos de la Generalitat de Catalunya per a l’exercici 2023, destacant que “se centren en enfortir els serveis públics i en dibuixar una trajectòria de millora del benestar col·lectiu i de creixent valor afegit de la nostra economia” amb una despesa de fins a un màxim històric de 41.025 milions d’euros i la incorporació de 3.842 milions d’euros addicionals al sistema.

I ha afegit: “L’increment anual pressupostari del 2022 al 2023 es situa en un 11%, una xifra molt superior al 4% de mitjana dels darrers 2 anys i que representa l’augment més gran dels darrers 17 anys”, ha destacat. Natàlia Mas ha subratllat que “a diferència de les perspectives que hi havia després de l’estiu, l’economia està esquivant la recessió i aquest 2023 seguirem creixent però de forma més mesurada”. Tot i així, la consellera d’Economia i Hisenda ha mostrat la seva preocupació per “l’impacte de l’increment de preus i el conseqüent augment dels tipus d’interès en l’economia de les famílies i pel risc d’episodis d’inestabilitat financera”.