L'ou és l'aliment bàsic que més s'ha encarit en el que portem del 2025 amb l'amenaça de la grip aviària de fons, si bé el sector parla de brots "puntuals" i destaca la demanda més gran d'una proteïna animal que té la "millor" relació qualitat-preu.

Segons les últimes dades de l'Institut Nacional d'Estadística (INE), entre gener i agost la pujada del preu de l'ou va ser del 15,7% anual, i només a l'agost el seu preu es va elevar el 17,8%, els percentatges més alts registrats en alimentació i consum.

Des del sector eviten comentar els preus i se centren en el creixement de la demanda, d'un 17% des del 2019, recalcant que el subministrament està garantit malgrat els últims brots de grip aviària.

Fonts de l'Organització Interprofessional de l'Ou i els seus Productes (Inprovo) van assegurar a EFE que els brots recents han estat "puntuals i delimitats, i que la producció i el proveïment es mantenen amb normalitat".

La cadena de valor està "ajustant" els fluxos comercials per prioritzar el mercat espanyol, que és "120% autosuficient" i exporta un 20% del que produeix. El 2024, el consum d'ous a les llars va assolir el rècord de 420 milions de quilos, amb una mitjana d'uns 9 quilos per persona a l'any (+1,6% respecte al 2023), fet que suposa gairebé un ou diari per llar.

Segons dades del Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació (MAPA), el consum va augmentar un 2,9% anual, la mateixa taxa que va pujar la seva despesa, fins als 1.354 milions d'euros, mentre que el preu mitjà es va mantenir en 3,23 euros per quilo.

L'Estat espanyol, tercer productor de la Unió Europea, va produir el 2024 1.169 milions de dotzenes d'ous i va facturar 2.130 milions d'euros, el 7,8% del valor de la producció ramadera i el 3,2% de l'agrària. De les 1.623 granges de gallines ponedores de l'Estat, el 76% correspon ja a sistemes de producció alternatius (sense gàbies). 

L'ou és considerat com un dels aliments més complets, font de proteïnes d'alta qualitat, vitamines essencials i minerals, que aporten beneficis molt positius per a la salut física i cognitiva de les persones, en totes les etapes de la vida. És, a més, un aliment molt útil per la seva versatilitat alimentària i perquè és accessible a les butxaques més humils. Per a molts, el problema és l'increment del preu.

Davant l'encariment, alguns han decidit criar gallines al seu pati, el seu jardí o la seva terrassa per tenir i consumir ous domèstics. Si no compleixen determinades normes, es poden enfrontar a multes d'entre 600 i 3.000 euros.

El gener de 2024 van entrar en vigor determinats articles del Reial decret 637/2021, de 27 de juliol, que estableix les normes bàsiques d'ordenació de les granges avícoles. Aquesta norma exigeix que les persones que tinguin petites granges estan obligades al registre de les aus, encara que només siguin per a l'autoconsum. Des de l'1 de gener de 2024, tots els galliners han d'estar censats al Registre d'Explotacions Avícoles d'Autoconsum. Segons la normativa vigent, una explotació d'autoconsum és aquella que té un màxim de 30 gallines ponedores o 50 pollastres d'engreix que no siguin objecte de comercialització.