L’edició d’aquest any del Mobile World Congress arriba a la majoria d’edat a Barcelona, després d’aterrar-hi el 2006. L'esdeveniment més gran de telefonia mòbil cada vegada posa el focus en altres sectors més enllà dels dispositius electrònics, i és que aquest 2024, continuant amb la tendència de l’any passat, el 60% dels assistents no estaran directament relacionats amb els mòbils, sinó amb altres sectors com el transport, les finances, la logística o els videojocs.

En les primeres edicions del congrés, la seu canviava cada any, fins que el 1996 li va tocar a Canes, que es va mantenir com a seu durant una dècada. Per a GSMA, l'empresa organitzadora, el MWC ja no és una fira només de dispositius mòbils, sinó que "celebra l'ecosistema més ampli d'actors que són fonamentals per a la transformació digital"

El Nokia 880, l'estrella del primer Mobile a Barcelona

L’any 2006 Apple encara no havia llançat el seu primer iPhone i Android tampoc existia. El mercat el dominaven marques com Motorola, Nokia o Sony i Blackberry era una de les marques estrella de l’època. La moda en aquell moment l’acaparaven els telèfons amb teclat i els missatges SMS eren la principal forma de comunicar-se. L’any 2006, quan la capital catalana va rebre per primera vegada el congrés, el Nokia 8800 va ser el millor mòbil de l'esdeveniment. Amb una càmera al darrere amb una resolució de 800x600 píxels, el dispositiu estava al centre perquè comptava amb Bluetooth, que en aquell moment era una cosa desconeguda.

Un altre dels mòbils que van acaparar totes les mirades en el primer esdeveniment celebrat a Barcelona va ser el Motorola RAZR V3x. El seu disseny minimalista va fer que triomfés durant el congrés, ja que també disposava de Bluetooth i una càmera VGA. El mòbil comptava amb una memòria accessible de 7 MB i tenia una càmera amb 1,3 megapíxels.

Divuit anys més tard, aquests dispositius han quedat totalment obsolets i les grans pantalles s'han apoderat dels aparells. Enguany, l'estrella del certamen és el Xiaomi 14. El telèfon intel·ligent disposa d'una triple càmera i la seva part del darrere està composta per un marc d’alumini d’alta resistència, cuir vegà nano-tech i cristall Shield de Xiaomi.

El MWC més enllà dels mòbils

A banda dels smartphones, Xiaomi també ha donat a conèixer aquest 2024 la seva primera gamma de cotxes elèctrics. Durant l'esdeveniment, la companyia xinesa ha presentat un vehicle que està disponible en dues versions: SU7 i SU7 Max. En el cas del Xiaomi SU7 Max, és capaç d'accelerar de 0 a 100 quilòmetres per hora en tan sols 2,78 segons i ofereix una autonomia de 800 quilòmetres i fins a 668 quilòmetres en la versió bàsica SU7. A més, es creu que el cotxe elèctric de Xiaomi tindrà funcions de conducció autònoma.

A diferència del primer any, aquest 2024 també s'han presentat novetats tecnològiques fora dels mòbils com el portàtil semitransparent de Lenovo, el cotxe volador d'Alef Aeronautics o els anells intel·ligents.