La intel·ligència artificial (IA) generativa, protagonista del Mobile World Congress 2024, que enguany celebra la majoria d'edat a Barcelona, després d'aterrar-hi el 2006. Per a aquesta edició s'espera que la IA irrompi amb força i que estigui present en tots els sectors. Multinacionals del sector com Honor o Lenovo està previst que presentin nous dispositius durant l'esdeveniment i que les grans empreses mostrin les noves tecnologies d'intel·ligència artificial que estan desenvolupant.

Enfocament "responsable" de la IA

De fet, el congrés arriba poques setmanes després de la presentació d'aplicacions de Microsoft o Google sobre vídeos fets amb intel·ligència artificial generativa i el MWC 2024 vol fer valdre el fet que les empreses poden prioritzar un enfocament responsable per a aquesta tecnologia i incorporar la confiança des del disseny en totes les seves operacions. 

Un altre dels protagonistes d'aquest esdeveniment serà la tecnologia 5G, que enguany tornarà a irrompre amb força i amb la vista posada ja en el 6G, del que s'esperen "sorpreses". El 5G ja havia tingut rellevància en edicions anteriors, però aquest 2024 es tractarà sobre els seus avenços i la inversió en aquesta tecnologia per a oferir serveis innovadors i millorats a les empreses tecnològiques. 

La IA per millorar la productivitat de l'economia i el sector públic

Durant el sopar oficial del Mobile World Congress que es va celebrar aquest diumenge, el rei Felip VI va detallar que el sector tecnològic té diversos reptes, com el rol de la intel·ligència artificial, que va dir que “ha de ser l’impulsor de la innovació, l’eficiència i el creixement en tots els sectors de l’economia”. A banda, va assenyalar que la tecnologia 5G i les futures generacions de mòbils estaran “totalment integrades” amb la IA.

Va ser durant el mateix sopar que el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, va anunciar la creació d’un Gran Model Fundacional de Llenguatge d’intel·ligència artificial entrenat “específicament en castellà i en la resta de llengües cooficials d’Espanya”. Sánchez va explicar que, per fer-ho, el govern espanyol col·laborarà amb el Barcelona Supercomputing Center (BSC), la Xarxa espanyola de supercomputació, la Reial Acadèmia Espanyola de la Llengua (RAE) i l’Associació d’Acadèmica de la Llengua Espanyola.

“Aquesta és la via espanyola fins al progrés. Un camí en el qual la transformació digital està al servei de la conquista de més drets per a la ciutadania”, va destacar Sánchez, que va afegir que “el govern espanyol ha volgut aprofitar les enormes oportunitats que ofereix la intel·ligència artificial” per millorar la productivitat de l’economia i també del sector públic.  Sobre la IA Generativa, el president de l’Executiu va afirmar el diumenge que l’objectiu és “reforçar i impulsar el desplegament d’aquesta tecnologia” i que aquest desplegament es durà a terme en el teixit productiu, el sistema científic i el disseny de polítiques públiques amb la finalitat que “Espanya lideri en l'àmbit europeu i internacional el desenvolupament de la IA”.