A la Seguretat Social defensen que aquells professionals amb llargues carreres d'aportacions econòmiques a les Mutualitats Alternatives de Previsió Social rebran una pensió similar a la que haurien obtingut si haguessin cotitzat en el Règim Especial de Treballadors Autònoms (Reta). Segons expliquen fonts del departament que dirigeix Borja Suárez a On Economia, la proposta de coeficients -coneguda com a passarel·la al Reta- que ofereixen a aquests col·lectius "és molt generosa" i gairebé "arriba a la demanda del 1x1" (equiparar cada any d'aportació a una mutualitat alternativa, a un any de cotització al Reta).
Aquestes fonts expliquen que es beneficiaran de l'oferta aquells professionals amb més de 50 anys i un historial llarg d'aportacions a la Mutualitat, entre 50.000 i 70.000 persones, sobre un total de 200.000 que han optat per la Mutualitat Alternativa, segons dades de les mateixes Mutualitats. El truc resideix, segons la Seguretat Social, que es computarà com a aportació exclusiva per a la pensió, aportacions dineràries que en origen es destinarien a altres contingències, com la incapacitat temporal. D'aquesta forma, tots els diners es comptabilitzaran en el càlcul de la pensió, elevant la quantia mitjana.
En la Seguretat Social reconeixen que la incorporació d'aquests mutualistes al sistema públic de pensions tindrà un cost per a ells, encara que no en diuen quant, ja que dependrà de les perspectives amb què es computin els coeficients correctors.
Sense acord
La Mutualitat de Procuradors, que juntament amb la d'advocats, és la més activa en la negociació amb la Seguretat Social, assenyala que després d'una recent reunió amb Borja Suárez valoren positivament la decisió del Ministeri d'Inclusió i Seguretat Social que dirigeix Elma Saiz de mantenir la voluntarietat en el traspàs de la Mutualitat al Reta -no es passaran les mutualitats en bloc, sinó cada mutualista individualment. A més, reconeixen avanços en la valoració que es farà del capital i les aportacions extra per computar els anys en el Reta, a més dels períodes cotitzats en les mutualitats, amb "coeficients correctors", inferiors a "un any per un any". No obstant això, aquesta mutualitat reitera "la importància de respectar drets individuals i el 1x1 per a tots els mutualistes, sense excepció".
En la Seguretat Social destaquen que, el principal objectiu de la reforma que el PSOE ha presentat mitjançant una proposició de Llei en el Congrés, és eliminar amb les mutualitats alternatives. Així, d'aprovar-se el text, tots els professionals que comencin les seves carreres hauran de cotitzar obligatòriament en el Reta. No obstant això, el problema se centra en què passa amb els 200.000 que actualment gestionen la seva pensió a través d'aquestes Mutualitats alternatives de Previsió Social i no en la Seguretat Social.
Encara que la Seguretat Social està oberta a negociar, no acceptarà grans canvis en la fórmula que han proposat en el Congrés. Especialment, el 1x1 que demanden aquests professionals -majoritàriament advocats i procuradors, encara que també arquitectes i pèrits- que van triar al seu dia gestionar la seva pensió per les mutualitats alternatives de Previsió Social, en comptes de la Seguretat Social. El Ministeri es nega al cafè per a tots els mutualistes, sense tenir en compte els anys en les mutualitats i el capital aportat.
La baralla rau, doncs, en com s'ha de computar l'aportació que aquests professionals han realitzat al llarg dels anys a aquestes entitats de Previsió Social. L'essència de la disputa rau que l'elecció entre les Mutualitats Alternatives i el Reta ha estat des de 1995 voluntària, per la qual cosa van poder optar entre el model públic -basat en un sistema de repartiment- i el privat de les mutualitats -basat en el sistema de capitalització-. Amb un fet diferenciador: mentre que la Seguretat Social exigeix una cotització mensual mínima, les aportacions a les mutualitats (que no són una cotització) no té mínims ni obligatorietat en la periodicitat.
Com a conseqüència, en termes generals, els diners aportats anualment a aquestes Mutualitats Alternatives han estat inferiors al que haurien d'haver lliurat de forma obligatòria si haguessin triat la Seguretat Social per gestionar les seves pensions futures. Per això, els partícips d'aquestes Mutualitats, en comptes de diners, prefereixen parlar d'anys aportant a aquestes entitats de Previsió Social amb la pretensió que un any de la permanència a una Mutualitat sigui equivalent a un any cotitzat en la Seguretat Social. És el que denominen 1x1.
"Injustícia manifesta"
Una cosa totalment inacceptable en la Seguretat Social, ja que suposaria que un mutualista -sense importar quants diners hagi aportat a la seva Mutualitat- rebria la mateixa pensió que un autònom que hagi cotitzat en el Reta. Fonts de l'organisme que dirigeix Borja Suárez han assenyalat a On Economía que la modalitat 1x1 suposa una "injustícia manifesta", tant per als mutualistes que més diners han aportat, davant els que van ser més garrepes, com per als autònoms les cotitzacions dels quals a la Seguretat Social han estat més grans. La lògica, i la justícia, segons l'opinió de la Seguretat Social, és que la pensió dels mutualistes es determini en funció dels diners que han destinat realment per a la seva jubilació.