L'agència de qualificació Moody's ha assenyalat la incertesa política a Espanya com un escull perquè el país pugui aprofundir en el camí de control i reducció del dèficit públic en els pròxims anys. A l'últim informe difós aquest divendres, Moody's atén l'esforç de contenció del dèficit amb una caiguda significativa el 2023, quan va passar al 3,9% del PIB, des del 4,7% de 2022, prop d'un punt percentual, que podria registrar-se de nou aquest any, però no a futur. Per al present exercici, l'agència calcula un descens del 3,9% del 2023 a un 3%, també segons els pronòstics el Govern, però estabilitza les previsions per a 2025, situant el dèficit públic en un 2,9% del PIB. L'informe argumenta que, a partir d'aquest any, Espanya haurà d'afrontar "l'augment dels costos de les pensions i la despesa en defensa, aspectes que agregaran pressió a la despesa pública."

Respecte al creixement econòmic, Moody's anticipa una expansió de l'1,7% aquest any i de l'1,8% el 2025, superant la de la zona euro. Ressalta que la progressiva evolució en positiu del PIB, encara que s'ha anat atenuant des del 6,4% de 2021, al 5,8% de 2022 i al 2,5% el 2023. En aquest sentit, considera que la resiliència econòmica del país està recolzada per una sòlida eficàcia de les polítiques, la qual cosa reflecteix els esforços per enfortir la capacitat d'absorció de 'xocs' de l'economia, afegint que el menor deute del sector privat, un sector bancari ara robust, un superàvit en compte corrent i un mercat laboral més fort en comparació amb l'última dècada "apunten a millors fonaments". Entre aquests últims esmenta una economia més orientada als serveis i l'impacte positiu esperat de l'augment de les inversions en el context del programa NextGeneration EU. Com ja va avançar recentment, Moody's ha elevat a "positiva" des d'"estable" la perspectiva del seu ràting 'Baa1' per al deute sobirà a llarg termini d'Espanya.

Millora per a les CCAA

L'agència també ha publicat les seves perspectives per a les comunitats autònomes, per a les quals considera primordial, també, l'impacte dels fons europeus. En línies generals, considera que la situació fiscal dels governs autonòmics i locals espanyols millorarà en els pròxims dos o tres anys i les seves previsions apunten que els seus saldos operatius bruts milloraran i es reduiran les càrregues de dèficit i deute. Per això, ha canviat la perspectiva d'estable a positiva per a Andalusia, Astúries, Castella i Lleó, Castella-La Mancha, Catalunya, Comunitat Valenciana, Extremadura, Galícia, Madrid, Múrcia i País Basc. En el cas de Catalunya, l'agència fa menció als beneficis que obtindria l'autonomia gràcies als pactes polítics per a la investidura del president del Govern Pedro Sánchez, entre ERC i el PSOE, per reduir el dèficit fiscal existent.

Situació laboral a Espanya

Respecte a Espanya en el seu conjunt, Moody's subratlla en la seva anàlisi que el comportament constantment sòlid del mercat laboral espanyol ha estat "un dels principals èxits econòmics dels últims anys" i destaca que l'ocupació, mesurada per les afiliacions a la Seguretat Social, es troba en nivells rècord, mentre que la caiguda de l'atur s'ha accelerat fins a l'11,8%, des de gairebé el 27% el 2013. Així mateix, també assenyala tendències positives per a la qualitat de l'ocupació, després de la reforma del mercat laboral de 2021, que va limitar l'ús de contractes temporals, i un canvi en indústries amb més valor agregat com TU i serveis professionals.

En aquest sentit, si bé reconeix que el creixement de la productivitat "continua sent una debilitat relativa", l'agència recorda que els augments salarials s'han contingut, ja que la mitjana dels convenis col·lectius que cobreixen al voltant del 80% dels empleats espanyols va assolir el 3,5% el 2023, i s'espera que sigui del 2,8% el 2024, davant el 3% el 2025.

A més, destaca que la dinàmica demogràfica està mostrant una vegada més forts fluxos migratoris nets, que compensen amb escreix la disminució en el canvi natural de la població nacional, la qual cosa s'explicaria per la millora de la situació econòmica a Espanya, mentre hi ha un deteriorament de les condicions de vida a diversos països sud-americans.