La Comissió Europea manté intactes les seves estimacions de creixement per a l'economia espanyola, de l'1,7% aquest any i del 2% el 2025, gràcies a un tancament de 2023 millor de l'esperat i al comportament del consum i la inversió, que continuaran donant suport a l'expansió econòmica en un escenari d'alentiment.

Amb aquesta dada, l'economia espanyola continuarà sent la que més creix entre les grans de la zona euro, davant l'augment del 0,3% d'Alemanya, el 0,9% de França i el 0,7% d'Itàlia que preveu Brussel·les per a l'exercici actual, en el qual l'eurozona s'expandirà de mitjana un 0,8%.

L'Executiu comunitari va publicar aquest dijous l'actualització d'hivern de les seves previsions econòmiques, que també calculen una inflació mitjana a Espanya del 3,2% aquest any (dues dècimes menys que l'estimació anterior) i del 2,1% el pròxim.

Brussel·les apunta, per tant, a una "moderació" de l'activitat a Espanya, que va tancar l'any passat amb un creixement mitjà del 2,5%, i la seva estimació per a 2024 és a més tres dècimes inferior al 2% que calcula el Govern al seu últim escenari macroeconòmic.

El departament econòmic de la Comissió explica aquest alentiment pel menor impuls del turisme i l'"encara feble situació dels principals socis comercials" del país, dues qüestions que "limitaran el dinamisme de les exportacions".

Política monetària

D'altra banda, l'Executiu comunitari creu que la política monetària del Banc Central Europeu (BCE) que manté el tipus d'interès de referència en el 4,5% continuarà afectant a la demanda domèstica "especialment en vista dels encara elevats, encara que en descens, nivells de deute interior i exterior".

En contraposició, Brussel·les espera que el consum privat - basat en millores de la renda disponible i en l'ús "parcial" de l'estalvi - i una inversió amplificada pel pla de recuperació "sostinguin l'expansió econòmica aquest any" beneficiant-se també d'un final de 2023 que va ser millor de l'esperat, amb un creixement del PIB en l'últim trimestre del 0,6%.

Això, sumat a un comportament de l'ocupació que es "desaccelerarà" però que "encara contribuirà a l'activitat econòmica i a unes condicions de finançament per a les empreses que se suavitzaran a mitjà termini, faran que el creixement del PIB "s'acceleri de nou el 2025" fins a assolir el 2%.

"El consum i la inversió (a Espanya) conduiran el creixement gràcies a nous guanys de poder adquisitiu de les llars i l'execució continuada del pla de recuperació", va explicar en una roda de premsa el comissari d'Economia, Paolo Gentiloni.

Respecte als preus, Brussel·les creu que continuaran amb el seu camí descendent aquest any per tancar l'exercici en una mitjana nominal del 3,2%, dues dècimes menys que el 2023, mentre que també s'aniran dissipant les pressions subjacents.

No obstant això, l'informe afegeix que la retirada esperada de la majoria de les mesures adoptades pel Govern per mitigar l'impacte dels preus energètics "exerciran una pressió a l'alça" sobre els preus. Així i tot, espera que la inflació el 2025 baixi gairebé un punt, fins al 2,1%.

Valoració del ministeri

El Ministeri d'Economia ha valorat en un comunicat que l'avenç de 2023 "ha superat les previsions de la Comissió" malgrat el "complex context econòmic internacional", i ha assolit el 2,5%, el creixement "més important entre els principals països europeus i cinc vegades superior a la mitjana de l'eurozona".

A més, Espanya "és l'únic país de les grans economies" que manté la seva previsió d'avanç del PIB per a 2024, que se situa en l'1,7%, més del doble del calculat per a l'eurozona (0,8%), i en "un context de reducció generalitzada de les estimacions de creixement a la Unió Europea". Economia insisteix que "Espanya mantindrà el lideratge econòmic també el 2025, amb un creixement estimat del 2%".

Aquest creixement econòmic, prossegueix el comunicat, anirà acompanyat de la baixada de la inflació, que la Comissió Europea vaticina que es reduirà en Espanya més del previst el 2024, per situar-se en el 3,2%, i s'aproparà a l'objectiu del 2% el 2025, en línia amb el conjunt de la zona euro.