L'executiu Sam Altman, un dels fundadors de l'empresa d'intel·ligència artificial OpenAI, està negociant amb la junta poder tornar com a principal executiu després del seu acomiadament sorpresa divendres passat, segons informen diversos mitjans dels Estats Units. Altman, que s'ha convertit en la cara visible de la companyia desenvolupadora del popular 'chatbot' d'IA ChatGPT, té el suport de diversos inversors, segons recull The New York Times, que cita fonts properes a les converses.

També està negociant la seva tornada Greg Brockman, que fins divendres era director de la junta d'OpenAI, però que va dimitir després de conèixer les notícies de l'acomiadament d'Altman, recull l'Agència EFE. Així i tot, les fonts indiquen que no hi ha cap garantia que els executius tornin a l'empresa.

Entre els inversors que donen suport a la tornada d'Altman hi ha Microsoft, que ha invertit diversos milers de milions de dòlars en la companyia, que considera el seu "soci" en l'àmbit de la intel·ligència artificial, segons recull la cadena CNBC. Altman va ser acomiadat per la junta d'OpenAI divendres, en la qual cosa sembla una lluita de poder interna que va agafar desprevingut tot Silicon Valley.

En un comunicat, la junta va explicar que l'executiu "no va ser consistentment honest en les seves comunicacions" amb l'òrgan, la qual cosa va afectar la seva capacitat "per exercir les seves responsabilitats". "La junta directiva ja no té confiança en la seva capacitat per continuar liderant OpenAI", indicava el missatge, en el qual també s'anomenava a Mira Murati, fins ara cap de tecnologia, com a consellera delegada interina mentre l'òrgan busca un candidat permanent.

Altman va cofundar i va copresidir OpenAI juntament amb Elon Musk, que va abandonar la companyia el 2018. L'empresa és a la cresta de l'ona dels avenços en intel·ligència artificial generativa des que va llançar, fa un any, ChatGPT, un 'chatbot' que es va fer viral per la seva capacitat per conversar amb usuaris humans.

Està estructurada com una empresa sense ànim de lucre i governada per una junta directiva de majoria independent, és a dir, sense participació en el capital, per la qual cosa els inversors no tenen capacitat de decisió, almenys de manera oficial.