L'actual vicepresident del Banc Central Europeu, Luis de Guindos, ha parlat aquesta mateixa tarda sobre la conjuntura econòmica actual del Vell Continent. En la seva xerrada, l'expreimer ministre d'Economia d'Espanya ha parlat sobre la influència de l'escenari econòmic actual sobre les rendibilitats de la banca. A més d'això, de Guindos ha posat èmfasi en l'evolució de la inflació a l'eurozona, constatant que des del BCE veien una caiguda de l'economia europea fins a una fase recessiva.

El número dos de l'organisme central ha advertit que no ha de donar-se per solucionat el problema de la baixa rendibilitat de la banca europea malgrat les "pujades de tipus". Luis de Guindos ha justificat això a causa de la "desacceleració econòmica que afectarà la solvència d'empreses i de les persones". El vicepresident de l'organisme monetari entén que amb les pujades de tipus que ha anat duent a terme el BCE, unida a les que ja han avançat que realitzaran, l'economia europea es veurà més atapeïda.

De Guindos adverteix que "els mercats, de vegades, s'equivoquen"

Malgrat que l'IPC ha anat cedint terreny a poc a poc, la realitat és que la inflació encara continua elevada i lluny dels nivells que li agradaria a la institució liderada per Christine Lagarde. De moment, l'IPC d'Europa es troba sobre el 8,5%, lluny del 2% que persegueix el Banc Central Europeu. Tot això en un marc en el qual l'organisme monetari ha elevat els tipus d'interès cinc vegades consecutives fins a ubicar-los en el 3%, el nivell més elevat dels últims 14 anys.

Encara això, el BCE entén que encara hi ha camí per recórrer i que en els mesos vinents hi haurà noves pujades de tipus, encara que no han aprofundit en el calat que tindran. De Guindos ha explicat que "la millora de la rendibilitat dels bancs que es reflecteix en les cotitzacions borsàries dels últims mesos té un cert efecte miratge".

Després d'això, el número dos del BCE ha alertat que hi ha una aparent "infrestimación" dels mercats sobre la persistència de la inflació. De Guindos ha inclòs que "els mercats, de vegades, s'equivoquen".

El Banc Central Europeu continua apujant els tipus

La realitat és que el Banc Central Europeu ha entonat un discurs aguerrit contra la inflació en els últims mesos. Es pot destacar que la institució amb seu a Frankfurt va ser l'última entre els seus homòlegs en començar a pujar els tipus d'interès per temor de les variacions donades en la guerra d'Ucraïna. Europa ha tingut el hàndicap de bregar amb els efectes del conflicte armat, el qual ha afectat els preus de les matèries primeres i, sobretot, els costos energètics.

És per això per la qual cosa el BCE va moure fitxa més tard que el Banc d'Anglaterra o la Reserva Federal. De la mateixa manera, i a causa d'aquest endarreriment, els analistes creuen que la cursa per reduir la inflació serà més llarga al Vell Continent. Per això el Banc Central Europeu no ha disminuït el ritme en les pujades de tipus en l'última reunió, feta la setmana passada. La institució va deixar clar que encara hi ha molt per fer, i va advertir d'una nova alça en la pròxima reunió.

En aquestes, la banca ha estat un dels sectors més aixecats amb les pujades de tipus. Les entitats bancàries han evidenciat els guanys donats per l'enduriment monetari tant al mercat de valors com en els seus comptes. Malgrat això, de Guindos adverteix d'un probable retrocés de l'activitat i, per descomptat, d'un deteriorament adquisitiu dels clients a causa de la política econòmica restrictiva que ve plantejant el BCE.

Cura amb la política expansiva

D'altra banda, l'exministre d'Economia d'Espanya ha avisat del potencial conflicte entre una política fiscal expansiva i una monetària restrictiva. Aquesta hipòtesi és similar a l'ocorregut al Regne Unit fa uns mesos, quan l'Executiu planteig una rebaixa d'impostos que va acabar llastant l'econòmica completa del país amb la caiguda de la lliura. Això ha tingut un efecte directe en les pujades de tipus que ha anat fent el Banc d'Anglaterra, el qual ha ubicat les taxes d'interès sobre el 4%.

En la xerrada organitzada per l'Institut Karol Wojtyla San Juan Pablo II i la Fundació Renda 4, el vicepresident del Banc Central Europeu ha celebrat el fet que la inflació hagi començat a desaccelerar-se per la "caiguda del preu de l'energia, tant del gas com el petroli, però especialment el gas", pel final dels colls d'ampolla a les cadenes de subministrament i pel bon acompliment del mercat laboral. No obstant això, ha advertit que la inflació subjacent encara no ha començat a moderar-se.

Malgrat tot, ha assegurat que la zona euro ha esquivat la recessió. "Nosaltres esperàvem una recessió tècnica, i això no s'ha produït", ha confessat. "Tot sembla pronosticar que aquest any també hi haurà creixement positiu", ha afegit.