El Govern ha aprovat aquest dimecres un decret llei d'urgència per regular l'ús fraudulent dels lloguers de temporada a Catalunya, tal com va avançar fa uns dies ON ECONOMIA, entre acusacions d'electoralisme del sector i l'oposició. El decret recull que "s'apliquen les normes de lloguer d'habitatge" també a les temporals, que hauran d'explicitar al contracte el motiu de la temporalitat i acollir-se al nou topall del lloguer i a les normes sobre fiances i despeses de contracte de la nova llei d'habitatge. Si no ho fan, els propietaris podran ser multats amb entre 3.000 i 900.000 euros en funció de la gravetat de la infracció.

Encara que el decret llei entrarà en vigor demà mateix, la diputació permanent del Parlament ha de validar-lo o tombar-lo en els propers dies i, en cas que així sigui, la llei serà plenament vigent abans de les eleccions, segons han explicat fonts del Govern en un briefing amb mitjans de comunicació previ a la roda de premsa de la consellera de Territori, Esther Capella, per fer-ho oficial.

Seran infraccions molt greus, amb multes d'entre 90.001 i 900.000 euros, llogar un habitatge amb un preu de més del 30% per sobre de l'índex de referència o bé al·legar una causa falsa al contracte d'arrendament, o sigui, posar al contracte que el pis és per a una finalitat diferent de la real amb tal d'evitar la nova llei.

Seran infraccions greus, d'entre 9.001 i 90.000 euros, no fer constar la finalitat del lloguer al contracte o bé llogar-lo entre un 10 i un 30% més del que estipula l'índex de referència i de contenció de rendes.

I, finalment, serà considerat una infracció lleu amb sancions de 3.000 a 9.000 euros no publicar als anuncis de lloguer el preu de l'índex de referència, l'última renda del contracte de lloguer i la condició de gran tenidor del llogater, en cas que ho sigui.

Des del Govern constaten que queden "forats en la Llei d'Habitatge" aprovat pel govern espanyol el maig de l'any passat, fins i tot amb l'entrada en vigor de l'índex de referència que fixa les condicions per topar el preu dels lloguers. Un mes després de l'aprovació d'aquest índex, l'oferta de lloguer continua caient i els preus pujant, mentre que molts propietaris s'han escapat de la contenció de rendes amb el lloguer de temporada, constaten des del departament d'Habitatge de la Generalitat, d'acord amb els estudis publicats pels principals portals d'habitatge i les patronals.

L'objectiu de la llei és evitar la picardia per eludir aquesta llei amb frau i definir de forma més concreta què és el lloguer de temporada, ja que la Llei d'Arrendaments Urbans (LAU) ho defineix d'una forma un pèl vaga i l'exclou de la regulació de la Llei d'Habitatge.

La LAU deixa fora de les normes vinculades al lloguer "els arrendaments de finques urbanes celebrats per temporada, sigui aquesta d'estiu o qualsevol altra, i els celebrats per exercir-se a la finca una activitat industrial, comercial, artesanal, professional, recreativa, assistencial, cultural o docent, qualssevol que siguin les persones que els celebrin." El Govern, en canvi, especifica que tan sols els pisos turístics es podran escapar de la regulació de preus i que qualsevol estada temporal per motius laborals, mèdics o d'altres índoles no de lleure hauran de tenir un contracte de lloguer conforme a la llei.

La intenció del Govern és, sobretot, desincentivar els usos fraudulents, amb una regulació que s'avança a l'espanyola, que està en discussió amb reunions entre l'executiu i el sector per posar límit a l'ús fraudulent dels lloguers de temporada.

A més, el Govern explicita en la nova llei que el lloguer d'habitacions, sumades, no podran sumar un preu per sobre del fixat en els índexs de referència i la contenció de renda, que limita a l'IPC les pujades del lloguer i impedeix a les grans forquilles posar pisos en lloguer per sobre del preu mitjà que marca l'índex estatal de referència aprovat recentment. 

D'altra banda, per a ampliar la capacitat de crear habitatge de lloguer social i assequible, el Govern amplia el seu dret preferent de compra, conegut com a tanteig i retracte, a totes les zones de mercat tensionado. Allí, la Generalitat tindrà prioritat per a poder comprar els pisos a grans tenidors i aquells que s'hagin aconseguit a canvi d'execucions hipotecàries o garanties hipotecàries.