La inflació de l'eurozona continua descendint. La taxa interanual del mes de juny ha caigut sis dècimes en comparació amb el mes anterior, situant-se en el 5,5%, davant el 6,1% de maig. Es tracta de la dada més baixa registrada des de gener de 2022, segons les xifres preliminars publicades aquest divendres per Eurostat. No obstant això, la taxa subjacent ha tornat a accelerar el ritme, després de dos mesos de moderació.
Aquesta moderació en la pujada dels preus, es deu, principalment, a la caiguda del 5,6% en el cost de l'energia, davant la baixada de l'1,8% al maig, mentre que l'encariment dels aliments frescos ha estat del 9%, sis dècimes per sota de la dada del mes anterior. Tanmateix, en el cas dels serveis, els preus van pujar un 5,4% interanual, quatre dècimes més que al maig, mentre els béns industrials no energètics es van encarir tres dècimes menys que el mes anterior, amb una pujada del 5,5%.
En excloure del càlcul l'impacte de l'energia, la taxa interanual d'inflació al juny s'ha situat en el 6,9%, davant el 7% del mes anterior, mentre que en deixar fora també l'impacte del preu dels aliments, l'alcohol i el tabac, la taxa subjacent d'inflació ha despuntat al 5,4% des del 5,3% de maig.
Espanya, segon país amb menor inflació
D'aquesta manera, la taxa d'inflació subjacent de l'eurozona, que s'havia moderat a l'abril i maig, ha tornat a accelerar-se, reforçant la postura dels membres del Consell de Govern del Banc Central Europeu (BCE) de mantenir l'actual cicle de pujades dels tipus d'interès.
Entre els països de l'eurozona, les menors taxes d'inflació al juny s'han observat a Luxemburg (1%), Bèlgica i Espanya (tots dos amb un 1,6%), mentre que les pujades de preus més intenses s'han registrat a Eslovàquia (11,3%), per davant d'Estònia (9%) i de Croàcia (8,3%).
Per la seva banda, entre les economies més grans de l'euro, la taxa d'inflació d'Alemanya ha pujat al 6,8%, davant el 6,3% de maig, mentre que a França i Itàlia ha baixat al 5,3% i 6,7%, respectivament. La taxa d'inflació harmonitzada d'Espanya de l'1,6% amplia el diferencial de preus favorable respecte de la mitjana de l'eurozona a 3,9 punts percentuals des dels 3,2 del mes anterior.