El Consell de Ministres ha aprovat aquest dimarts la pujada salarial del 0,5 % pendent de 2024 per a més de tres milions d'empleats públics. Aquest increment tindrà efectes retroactius des de l'1 de gener de 2024, en virtut de l'acord marc per a l'Administració del Segle XXI firmat entre el govern espanyol i CCOO i UGT per al període 2022-2024. Sumant aquest 0,5% a la pujada del 2% que van experimentar els salaris dels empleats públics el 2024, l'increment retributiu total per a l'esmentat exercici assolirà el 2,5%. El sou dels funcionaris va pujar un 3,5% el 2022 i un altre 3,5% el 2023.
"El govern espanyol dona per compliment l'acordat amb els sindicats UGT i CCOO", ha indicat posteriorment al Consell de Ministres la titular d'Educació, Formació Professional i Esports i portaveu del govern espanyol, Pilar Alegría. Per la seva part, els sindicats signants han celebrat -en un comunicat- l'aprovació d'aquesta mesura, encara que han recriminat a l'Executiu la "tardança", ja que "arriba amb 18 mesos de retard".
L'increment del 0,5% addicional correspon al pacte que es va establir entre l'administració i els sindicats, atenent una possible variació de l'IPC harmonitzat de 2022, 2023 i 2024. Es va concretar que si la variació superava l'augment retributiu fix aplicat durant els esmentats anys (8%) s'aplicaria l'esmentat augment del 0,5%.
D'acord amb les dades de l'Institut Nacional d'Estadística (INE), l'IPCA de 2022 va ser del 5,5%, mentre que el de 2023 va acabar en el 3,3%, i el de 2024 ha finalitzat en el 2,8%, superant amb escreix el límit establert per aplicar aquesta pujada addicional del 0,5%.
Augment del 9,5% en tres anys
En virtut de l'acord marc 2022-2024, la revalorització salarial total dels empleats públics en aquests anys serà del 9,5%. En termes reals, la revalorització pot ser fins i tot d'un 9,8%, ja que les alces salarials són consolidables en les retribucions.
Els sindicats CCOO i UGT també adverteixen al govern espanyol que encara queda pendent de complir una part important de l'Acord Marc per a una Administració del Segle XXI que van firmar amb el Ministeri de Funció Pública. Aquests "incompliments", esmenten els sindicats, són, entre d'altres, la jubilació parcial, la jornada de 35 hores, la classificació professional o la millora de les retribucions de 2025. Per tot això, UGT Serveis Públics i l'Àrea Pública de CCOO mantenen la reunió dels seus màxims responsables de la Funció Pública, prevista per a dijous vinent, 3 de juliol, i la roda de premsa conjunta, posterior a la reunió.
Per la seva part, CSIF ha exigit la convocatòria urgent de la taula de negociació "per negociar un nou acord salarial que permeti aplicar la pujada d'aquest any i tancar ja l'oferta d'ocupació pública d'aquest any, sense taxa de reposició".