La taxa d'inflació interanual de la zona euro es va moderar el mes d'octubre passat al 2,9%, la seva lectura més baixa des de juliol de 2021, davant la pujada dels preus del 4,3% registrada al setembre, segons ha confirmat l'oficina comunitària d'estadística, Eurostat. En el conjunt de la Unió Europea, l'encariment anual del cost de la vida a l'octubre es va alleujar al 3,6% des del 4,9% del mes anterior, la menor pujada dels preus entre els Vint-i-set des de setembre de 2021.

D'aquesta manera, la pujada dels preus l'octubre a l'eurozona es va situar molt per sota de l'observada en altres grans economies, ja que als Estats Units la taxa d'inflació es va moderar el 3,2% des del 3,8% de setembre, mentre que al Regne Unit va baixar el 4,6% des del 5,7%.

Baixa el cost de l'energia, però creix el preu dels aliments

En el cas de la zona euro, la moderació el desè mes de l'any de l'escalada dels preus en la zona euro va obeir principalment a la caiguda de l'11,2% en el cost de l'energia, una dècima més de l'estimat inicialment, davant la baixada del 4,6% de setembre. Del seu costat, l'encariment dels aliments no processats a l'octubre va ser del 4,5% interanual, la qual cosa representa 2,1 punts menys que la pujada registrada al setembre i el menor increment des de novembre de 2021.

Així mateix, en el cas dels serveis, els preus van pujar un 4,6% interanual, una dècima menys que al setembre, mentre els béns industrials no energètics es van abaratir sis dècimes des del mes anterior, amb una pujada del 3,5%.

Bèlgica, el país amb la taxa d'inflació més baixa

En excloure del càlcul l'impacte de l'energia, la taxa interanual d'inflació a l'octubre es va situar en el 4,9%, davant el 5,5% del mes anterior, mentre que en deixar fora també l'impacte del preu dels aliments, l'alcohol i el tabac, la taxa subjacent d'inflació es va quedar en el 4,2%, tres dècimes menys.

Entre els Vint-i-set, les taxes anuals d'inflació més baixes es van registrar a Bèlgica (-1,7%), els Països Baixos (-1%) i Dinamarca (-0,4%), mentre que les pujades més intenses dels preus van correspondre a Hongria (+9,6%), Txèquia (+9,5%) i Romania (+8,3%).

Entre les principals economies de l'eurozona, la inflació més gran es va registrar l'octubre d'aquest any a França (4,5 %), seguida d'Alemanya (3 %) i Itàlia (1,8 %). Si es realitza la comparació amb setembre, la inflació interanual va caure en vint-i-dos estats membres i va augmentar en cinc a l'octubre, segons Eurostat.

La frenada en la pujada del cost de la vida en el conjunt de la zona euro suposa que Espanya, amb una inflació interanual del 3,5% a l'octubre, va passar a tenir un diferencial de preus desfavorable de sis dècimes respecte de l'eurozona, davant la bretxa a favor d'un punt percentual del mes anterior, quan la taxa a Espanya va ser del 3,3% davant el 4,3% de la zona euro.