L'índex de preus de consum va redirigint-se com mostren les dades del mes de setembre, facilitades aquest divendres per l'oficina comunitària d'estadística, Eurostat. La inflació interanual a l'eurozona ha tancat aquest mes en el 4,3%, nou dècimes respecte al mes anterior, i s'ha situat en la taxa més baixa des d'octubre de 2021, segons les dades preliminars de l'oficina de dades estadístiques de la UE. La inflació subjacent -que exclou l'efecte dels preus d'energia, aliments frescos, alcohol i tabac per ser els més volàtils i serveix de referència per al Banc Central Europeu (BCE) a l'hora de fixar la seva política monetària- es va situar al seu torn en el 4,5%, vuit dècimes menys que a l'agost.

Al setembre s'observen menors taxes d'inflació en totes les categories de productes: la d'aliments processats, alcohol i tabac cau des del 10,3% fins al 9,5%, mentre que l'encariment dels aliments sense elaborar va ser del 6,6%, la qual cosa suposa un descens de més d'un punt respecte a agost. L'energia, que va ser l'origen de l'increment dels preus a conseqüència de les pujades desorbitades del gas, recull una taxa negativa del 4,7% que reprèn els descensos que semblaven frenar-se a l'agost, quan va registrar una retallada del 3,3% que va ser la meitat que el del mes anterior. Quant als serveis, l'increment dels preus al setembre va ser del 4,7%, vuit dècimes menys que la taxa del 5,5 % registrada a l'agost; i finalment, la inflació dels béns industrials no energètics aquest mes va ser del 4,2%, cinc dècimes menys, i acumula un descens de set mesos consecutius, gràcies en part a la millora de les condicions de la cadena de subministrament mundial.

Espanya, millor que França o Itàlia

Per països, destaca la pronunciada caiguda de la inflació a Alemanya, de gairebé dos punts, per situar-se en el 4,3%, idèntica a la mitjana de la zona euro, des del 6,4% d'agost i situant-se en el nivell més baix des de l'inici de la guerra d'Ucraïna (febrer de 2022). Espanya repeteix com l'economia amb menor inflació de les quatre grans, amb una taxa harmonitzada del 3,2%, més d'un punt percentual per sota de la mitjana europea i inferior també al cost dels preus als països veïns, on s'ha registrat un 5,6% en França i el 5,7% comptabilitzat d'Itàlia.

D'altra banda, Països Baixos va ser l'únic soci de l'euro que va registrar una taxa negativa de preus aquest mes, quedar-se en el 0,3%, mentre que la inflació de Bèlgica, el seu veí del Benelux, va ser la menor entre tots els països de la moneda comuna, amb un 0,7%. La segona menor taxa de la zona euro va ser la de Grècia (2,4%), seguida de les de Finlàndia (3%), Espanya (3,2% en dada harmonitzada), Luxemburg (3,4%), Letònia (3,5%), Estònia (4%), Lituània (4,1%) i Xipre (4,2%), totes elles per sota de la mitjana. Per contra, els increments més grans dels preus a Eslovàquia (8,9%), Croàcia (7,3%), Eslovènia (7,1%).