La pujada de preus fruit de la inflació ha convertit alguns aliments com les torrades en un producte de luxe. Les postres tradicionals de Setmana Santa seran bastant més cares de preparar aquest 2023, ja que els principals ingredients per a la seva elaboració es troben entre els que més han augmentat de preu en els últims dotze mesos. La compra de productes tan bàsics i de consum quotidià com la llet, el pa o els ous reflecteixen bé el context econòmic actual en el qual vivim.

Malgrat que la inflació general s'ha anat moderant en els últims mesos, l'encariment dels aliments ha seguit la seva escalada i mostra resistència al descens. Una situació que ha provocat que cada vegada costin més diners omplir la cistella de la compra per al consumidor mitjà i que també sigui més costosa l'elaboració de plats o postres tradicionals d'origen humil com el de les torrades. En aquest cas, elaborar-les és avui un 31,6% més car que l'any passat, segons el càlcul realitzat per ON ECONOMIA amb les últimes dades públiques.

La recepta coneguda implica utilitzar una barra de pa (del dia anterior o de diversos dies), llet, ous, oli d'oliva, sucre i canyella. Si en separem un per un els ingredients necessaris per cuinar torrades, s'observen augments que van des del 13% fins al 50% interanual. Productes bàsics de consum alimentari que s'han convertit gairebé en aliments de luxe en comparació amb el que costaven fa tan sols un any enrere.

D'aquesta manera, segons les últimes dades de l'Institut Nacional d'Estadística (INE), el preu del pa ha pujat un 13,2% l'últim any. També la llet ha estat un dels aliments que més s'han encarit a causa de la inflació, amb una pujada d'alguna cosa més del 33%. Així, la llet sencera ha pujat un 33,2%, mentre que la desnatada s'ha incrementat en un 33,1% de mitjana. Per la seva part, el preu dels ous s'ha incrementat des de l'any passat en un 28%.

Un altre element principal per fer torrades, l'oli d'oliva, s'ha encarit un 33,5%. Si es prefereix utilitzar un altre oli més econòmic, com ho és el de gira-sol, aquest també s'ha encarit considerablement en els últims mesos. Concretament, comprar oli de gira-sol avui és un 27,3% més car que l'any anterior. Si tenim en compte la canyella com a espècia, segons les dades d'Estadística aquesta categoria d'aliments ha experimentat un fort increment en el seu preu.

En aquest cas, les espècies com la canyella a Espanya costen avui un 17,1% més que fa dotze mesos. I de l'or líquid i la canyella passem al producte alimentari que s'emporta la palma en aquesta escalada de preus: el sucre. Aquest aliment que endolceix qualsevol plat s'ha convertit en una espècie d''or blanc' des que comencés la crisi per la guerra d'Ucraïna i les tensions inflacionistes es disparessin. D'aquesta manera, de les dades s'observa que comprar sucre actualment és un 52,6% més car que fa un any.

L'encariment del preu per a una recepta d'unes 8 torrades es pot calcular a través d'una mitjana ponderada en funció de les quantitats i els ingredients. En aquest sentit, utilitzant 600 grams de llet, 3 ous, 200 grams d'oli, 100 de sucre, 20 de canyella i una barra de pa d'uns 125 grams, la recepta sortiria aproximadament un 31,6% més cara que en la Setmana Santa de 2021. Unes postres d'origen humil que avui s'han convertit en gairebé un luxe per a moltes famílies.