El vicepresident del Banc Central Europeu (BCE), Luis de Guindos, ha assenyalat que l'entitat podrà valorar "de manera més adequada" les seves futures decisions de política monetària en la reunió que mantindrà el proper mes de juny. "Al juny podrem valorar de manera més adequada les futures decisions de política monetària", ha afirmat Guindos en la seva intervenció en el IV Observatori de les Finances, organitzat per 'L'Espanyol'.

El vicepresident del BCE ha apuntat que aleshores es coneixeran més dades sobre el tancament de les negociacions col·lectives en curs, ja que el principal risc per al procés de desinflació a l'eurozona està relacionat amb l'evolució salarial, la productivitat i dels costos laborals unitaris.

"Això afecta al sector més sensible a l'evolució del cost de la mà d'obra, els serveis", ha apuntat. En aquest sentit, l'economista espanyol ha recordat que les últimes projeccions macroeconòmiques del BCE tenen un caràcter "agredolç", ja que contemplen menys inflació, però també menys creixement, encara que ha defensat que inclouen la previsió d'una recuperació al llarg de l'any, després que el primer trimestre de 2024 serà molt semblant al final de l'any passat.

"Sobretot per la recuperació dels salaris", ha augurat Guindos, afegint que això permetrà impulsar el consum, mentre que el bon comportament del mercat laboral europeu també té un efecte positiu notable en l'estabilitat financera en fer que les famílies puguin continuar fent front als seus compromisos, incloent les seves hipoteques.

En qualsevol cas, per a l'economista, si bé el 2024 serà un any de transició per a la política fiscal, ja que no serà fins al setembre quan els països hagin de presentar els seus plans d'ajustament a diversos anys, és important "tornar a parlar de reformes estructurals". De tal manera, ha advertit que, malgrat que les primes de risc estan tenint un comportament positiu i s'han reduït de manera generalitzada, "això no vol dir que no s'hagi de dur a terme (un pla)".

"Els mercats són tranquils, però no es pot donar per fet que continuarà sempre", ha resumit Guindos, afegint que la política fiscal pot ajudar també la política monetària, a més de recordar que hi ha nous despeses públiques, en qüestions com a medi ambient, transició digital o defensa, que s'han d'implementar perquè són prioritats de la UE.

Impost a la banca

D'altra banda, en relació amb l'impost a la banca, encara que el vicepresident del BCE ha eludit fer comentaris particulars sobre el cas d'Espanya, remetent-se a l'opinió del banc central emesa el 2022, sí que ha comentat que el govern d'Itàlia va prendre una "sortida intel·ligent" en utilitzar el nou gravamen per facilitar la capitalització de les entitats del país.

En qualsevol cas, Guindos ha reiterat que, si bé és cert que la rendibilitat de la banca ha augmentat, que les valoracions de les entitats als mercats no s'hagin mogut al mateix nivell reflecteix una desconfiança respecte de la sostenibilitat d'aquesta rendibilitat més gran.

D'altra banda, davant de la impossibilitat d'aprovar els nous pressupostos a Espanya, ha defensat que l'estabilitat política és un valor que genera certesa en els agents econòmics i suposa un senyal positiu des de la percepció dels mercats i del funcionament econòmic del dia a dia.