El vicepresident del Banc Central Europeu (BCE), Luis de Guindos, adverteix que les pujades de tipus d'interès (set des de juliol i fins al maig) no han acabat. "Ens queda part del viatge, segurament hem dut a terme la major part, però encara queda", indicava aquest dimecres en un encontre financera organitzada per IESE. El BCE té per objectiu l'estabilitat de preus i la inflació continua sent alta, recordava.

En la zona euro va assolir el pic l'octubre del 2022 i des d'aleshores s'ha anat reduint, però la inflació subjacent continua sent alta i té més resistència a baixar. De Guindos creu que ho farà perquè "estem en desinflació" i a més, tenim una caiguda important dels preus de l'energia en comparació amb l'any passat, però recorda que "sempre porta retard" i pot tardar a assolir el nivell desitjat (del 2%) entre 12 i 24 mesos.

Amb la inflació alta i els tipus d'interès a l'alça, l'economia anirà a la baixa. "La situació no és senzilla, no oblidin que tindrem un entorn de creixement reduït d'entorn de l'1% en la zona euro en comparació amb el 3% de l'any 2022", destacava. El vicepresident del BCE descarta una recessió com van projectar a finals del passat totes les institucions, però adverteix que el creixement econòmic "serà moderat i tindrà impacte en empreses i famílies".

I tot això mentre la inflació subjacent mostra signes de dificultat per desaccelerar-se, "és més enganxós". Respecte a la banca, De Guindos comentava que les pujades de tipus d'interès estan tenint un efecte positiu en les entitats, l'increment del marge, i un de negatiu, la caiguda de la demanda de crèdit que s'ha anat observant des de fa mesos. "Hem passat de tipus negatius a positius i s'han endurit les condicions de finançament".

Però el canvi de política monetària del BCE no només ha fet que pugin els tipus d'interès, la qual cosa a priori, els està beneficiant. També farà que els bancs hagin de tornar els TLTRO i a més, el banc central continuarà reduint el balanç i a partir de juliol no reinvertirà res del que vagi vencent, recordava De Guindos aquest dimecres. "Aquestes són les circumstàncies, per la qual cosa el meu missatge seria de molta prudència."

El vicepresident del BCE demanava prudència a la banca també amb la remuneració als seus accionistes. Al seu judici, "el pagament de dividends no s'ha de veure com a senyal de força, al contrari", creu que és millor tenir força de capital. Malgrat això, insistia que la situació del sistema financer europeu, malgrat les turbulències dels Estats Units i Credit Suisse, és molt diferent i a més, les entitats s'han vist poc afectades.

"Els bancs europeus tenen alts nivells de capital, liquiditat... ". Silicon Valley Bank (SCB) el primer banc a fer fallida i el que va desencadenar el caos financer, "era un cas extrem, amb un percentatge de dipòsits no coberts altíssims. A més, va fracassar en l'ampliació de capital i va posar de manifest la falta de confiança en el model de negoci". A Europa, tanmateix, la banca és més retail i això dona estabilitat, ja que el pes dels dipòsits minoritaris (de clients particulars) és molt elevat i aquests estan coberts pel Fons de Garantia de Dipòsits.

Europa, per tant, "no és equiparable al que passa amb els bancs mitjans dels EUA", acabava.