El govern espanyol ha demanat a les autoritats japoneses que mantinguin les importacions de pernil serrà i ibèric malgrat el brot de pesta porcina africana (PPA) detectat al novembre en senglars dels boscos de Collserola.
El Japó va suspendre les importacions de carn de porc i productes derivats procedents d'Espanya el 28 de novembre passat, després que es declarés el brot de PPA, però ha mantingut les de pernil envasat. Al contrari d'altres països, que només han restringit les importacions des de la província de Barcelona, on es troba el focus, el Japó va imposar el veto a tot el territori de l'Estat espanyol, encara que, de moment, no ha afectat el pernil curat i envasat.
En una reunió mantinguda dimarts, l'ambaixador d'Espanya a Tòquio, Íñigo de Palacio, va transmetre al ministre japonès d'Agricultura, Norikazu Suzuki, un missatge del seu homòleg espanyol, Luis Planas, sol·licitant que les importacions de pernil continuïn, segons ha confirmat a EFE una portaveu del Ministeri d'Agricultura japonès. La sol·licitud se circumscriu exclusivament al pernil.
El 2024, el 70% del pernil curat que va importar el Japó procedia d'Espanya –si bé només el 17% de la carn porcina fresca tenia aquest mateix origen–, per un import que va superar els 22 milions d'euros, segons dades del Consorcio del Jamón Serrano Español. Per tant, el Japó no és un dels grans consumidors de pernils espanyols si es compara amb altres països asiàtics –la Xina, en primer lloc–, i està a molta distància d'altres països europeus i dels Estats Units, on es dirigeix el gruix de l'exportació.
Al sector del pernil hi proliferen les organitzacions empresarials. Per exemple, el Consorcio del Jamón Serrano Español, presidit per Anna Bosch, directora general de Noel Alimentària; i que té com a número dos José María Orteu, CEO d'Argal. El juny passat es va presentar en públic l'Instituto Internacional del Jamón (Interham) amb l'objectiu de millorar la imatge d'aquest producte a tot el món. Els seus promotors són l'Associació Nacional d'Indústries de la Carn d'Espanya (Anice, amb seu a Madrid) i la Federació Empresarial de Carns i Indústries Càrniques (Fecic, amb seu a Barcelona). I entre els seus socis també hi ha l'Associació Interprofessional del Porc Ibèric (Asici) i la Interprofessional del Porcí de Capa Blanca (Interporc), així com les empreses Incarlopsa i Grup Salins.
Altres entitats del sector són l'Associació Nacional de Talladors de Pernil, per regular les pràctiques d'aquests professionals, o l'Associació Global d'Amics del Ganivet de Pernil. A més, hi ha organismes territorials, entre els quals destaquen els consells de les denominacions d'origen protegida (DOP) de pernil ibèric: Devesa d'Extremadura, Jabugo i Guijuelo.
El sector del pernil compta amb 700 empreses a tot l'Estat espanyol, que produeixen 47 milions de peces curades a l'any, de les quals més de 30 milions són de capa blanca i 16,6 milions ibèrics.