Pedro Sánchez ha anunciat aquest dilluns que el govern espanyol iniciarà aquest dimarts el procediment per posar fi als golden visa, que és un programa que permet als estrangers obtenir residència espanyola (i, per tant, europea) a canvi de comprar una casa al país que superi els 500.000 euros. L'anunci ha estat tan esperat per a alguns com rebutjat per a d'altres, de manera que les reaccions no s'han fet esperar.

El portaveu econòmic de Sumar al Congrés, Carlos Martín Urriza, ha celebrat que s'eliminin aquests visats i ha demanat que ara es prohibeixi la compra d'una casa si no és per viure-hi. "S'hauria de continuar prohibint la compra d'un habitatge en el qual no es viurà, com passa al Canadà i Amsterdam", ha assenyalat en un missatge publicat a la xarxa social X (Twitter).

Es pot recordar que el govern del Canadà va prohibir fins a 2027 l'adquisició d'habitatge al país a inversors estrangers per combatre els problemes per accedir a una llar. Del seu costat, l'ajuntament d'Amsterdam va acordar el 2021 limitar la inversió en habitatge per a lloguer per a immobles de menys de 500.000 euros, assenyala Europa Press.

Martín Urriza, que ha qualificat l'anunci de "bona notícia", també ha aprofitat el seu missatge per recordar que la proposta per acabar amb els golden visa ve de Sumar.

Per la seva part, el conseller de Presidència, Justícia i Administració Local de la Comunitat de Madrid, Miguel Ángel García, ha indicat que el president del Govern, Pedro Sánchez, "torna a equivocar-se en anunciar l'eliminació del visat d'or, també conegut com a golden visa, per als estrangers no residents a la Unió Europea que inverteixen més de 500.000 euros" en habitatge.

"Llança un missatge molt negatiu als inversors que vulguin venir a Espanya", ha comentat també en un missatge publicat a través de la xarxa social 'X'. A parer seu, cal treballar perquè Espanya tingui "més habitatge a preus assequibles".

Des dels portals immobiliaris també s'han pronunciat. Així, el director d'estudis de Pisos.com, Ferran Font, ha afirmat que l'impacte d'eliminar els golden visa a Espanya pot ser "relatiu", ja que el 2022 només es van concedir 136 permisos d'aquest tipus, un 0,14% del total de compres per part d'estrangers a nivell nacional.

També ha indicat que aquesta iniciativa, que es va iniciar el 2013, "ha beneficiat fins al 2022 compradors d'origen xinès o rus; i als mercats on s'ha vist més activitat d'aquest tipus han estat Barcelona, Madrid, Màlaga, Alacant i Palma de Mallorca," detalla Font.

En la mateixa línia, el portaveu d'Idealista, Francisco Iñareta, ha assegurat que la mesura anunciada aquest dilluns per Pedro Sánchez no tindrà "cap impacte al mercat immobiliari".

L'expert ha detallat que, segons les últimes dades oficials, entre 2013 i 2022 es van concedir a Espanya menys de 5.000 permisos de residència d'aquest tipus, la qual cosa suposa menys del 0,1% dels 4,5 milions d'habitatges venuts en el mateix període, per la qual cosa eliminar el golden Visa, "no canviarà res".

Per tant, Iñareta ha recalcat que la compra per part d'estrangers no comunitaris "no ha suposat cap conflicte a Espanya", ja que el problema de l'habitatge al país, tant en venda com de lloguer, no és provocat per les golden visa, sinó per "la cada vegada més falta d'oferta i l'augment exponencial de la demanda".

"La mesura anunciada avui, que posa el focus en els compradors internacionals en comptes d'encoratjar l'aparició de nous habitatges al mercat, suposa un nou error en el diagnòstic. No canviarà res perquè en realitat les 'Golden Visa' mai van influir res", ha conclòs.

Reacció a la Costa del Sol

La notícia ha caigut com una gerra d'aigua fregeixi a la Costa del Sol, un dels enclavaments amb més concentració d'habitatges de luxe del país, en bona part en mans d'estrangers, en municipis com Marbella, Estepona, Mijas o Benahavís, recull EFE.

El president de la Diputació de Màlaga, Francisco Salado (PP), diu que el Govern de Sánchez "torna a intentar tapar amb demagògia la seva incompetència i les seves mentides", en haver estat "incapaç de complir les seves promeses en matèria d'habitatge" i haver provocat "l'efecte contrari": la pujada de preus de la compra i el lloguer.

"És absurd pensar que el golden visa' ha fet pujar els preus dels habitatges a les ciutats o per als joves, és barrejar els ous amb els caragols i disparar, una altra vegada, al sector equivocat", recalca el president de l'ens provincial, que creu que amb aquesta decisió "s'empobreix al nostre país, es genera més atur i només es beneficia altres països i destinacions competidores".

El regidor de Turisme, Estrangeria i Desenvolupament Local de Benahavís, Scott Marshall, considera també que la mesura anunciada per Sánchez suposa un "disbarat", "una decisió que es pren sense consultar i sense cap base".

"El problema és que, tiri endavant o no la iniciativa, contribueix a crear incertesa en l'inversor estranger. No es pot culpar els estrangers del preu de l'habitatge i els lloguers", opina l'edil, que creu que l'Executiu "hauria de pensar més a fer habitatge públic i menys en generar inseguretat en els qui miren a Espanya per adquirir una segona residència".

L'eliminació del golden visa tampoc no ha agradat al sector del turisme residencial, que ho considera "un error" i "una decisió sense sentit".

El president de la Federación Andaluza de Urbanizadores y Turismo Residencial i president executiu del grup Villa Padierna Hotels & Resorts, Ricardo Arranz, recorda que Madrid i Marbella són les destinacions "més vives" en inversió estrangera i on estan els habitatges més cars, que són "autèntiques fàbriques de creació d'ocupació, encara sense estar habitades".

"El golden visa porta a residents que volen invertir en Espanya per tenir un peu a Europa o simplement perquè volen que els seus fills estudiïn en una zona com la Costa del Sol, on hi ha una dotzena d'escoles internacionals en les quals els pares paguen 1.000 euros mensuals per alumne", apunta a EFE Arranz.

L'empresari addueix que aquest turista d'alt nivell adquisitiu paga impostos i gasta en botigues, restaurants i altres negocis locals, per la qual cosa genera riquesa a la zona. "Si no compren a Espanya, ho faran a l'estranger", adverteix.

"La qüestió és si volem apostar per un turisme residencial de qualitat o per la quantitat", assenyala Arranz.