Malgrat que fa només una setmana el Govern va reconèixer que estudiaria "eliminar" o modificar els permisos daurats que donen residencia a canvi de comprar una casa a partir de 500.000 euros, el ministre d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá, ha rebaixat aquest dimarts la importància d'aquest tema. Sí, ha reconegut que és precís "donar-li una volta", però també ha dit que hi ha "moltíssimes coses" per abordar abans, que no es tracta d'una "prioritat" en el seu departament i que no té "un posicionament gaire alt" en la seva llista de tasques pendents.

Els permisos 'golden', gestionats pel ministeri de Seguretat Social quan es concedeixen des de terra espanyol i pel d'Exteriors quan són visats concedits en país d'origen, concedeixen permís de residència a ciutadans extracomunitaris a canvi d'inversions immobiliàries, o sigui de comprar una casa, a partir de mig milió d'euros. També es poden aconseguir amb inversions d'un milió d'euros en empreses espanyoles o de dos milions en deute públic, però aquests casos representen un gruix gairebé anecdòtic sobre el total.

Espanya, paradís 'golden'

El tema va tornar al centre de l'agenda després que Portugal retirés aquesta possibilitat de visat culpant-la de fomentar l'"especulació immobiliària". Així, es va afegir a altres països que l'havien retirat per diferents motius: Xipre esquitxada per la corrupció, el Canadà i el Regne Unit, des d'on es va reconèixer que podia ser una porta d'entrada a diners de dubtosa procedència. La Comissió Europea, de fet, ja ve demanant des de fa temps d'eliminar aquesta opció, tant pel foment de la desigualtat que porta com la possibilitat que obre d'entrada de fons corruptes. Més País, el partit liderat per Íñigo Errejón, fa temps que defensa la retirada d'aquest permís o visat.

Segons les dades compilades per ON ECONOMIA a partir de les informacions dels dos ministeris implicats, Espanya ha concedit 17.792 permisos i visats des de 2013 a canvi d'inversions, dels quals 16.908 el van obtenir a canvi de la compra d'un habitatge. Amb això, van entrar a Espanya almenys 13.000 milions d'euros en els últims deu anys. Rússia, amb 4.414 ciutadans, és el país amb més permisos daurats concedits. L'últim any, continuen rebent permisos daurats malgrat que el ministeri d'Exteriors va cancel·lar els visats com a càstig per la invasió d'Ucraïna. Aquesta cancel·lació no es va aplicar als permisos, tal com va poder contrastar ON ECONOMIA amb advocats experts en estrangeria i documentació. Catalunya, amb un 40%, és la principal empara d'estrangers golden que compren casa a canvi de residència.