El mes d'abril passat, l'arribada de gas natural a Espanya procedent dels Estats Units va arribar a màxims. Els Estats Units van transportar un total de 14.463 gigawatts hora (GWh) de gas natural liquat, un volum equivalent al 44% del total de les importacions espanyoles. De fet, els 14.463 GWh dels EUA contrasten amb els 2.143 que va enviar l'abril de 2024, fa un any.
Amb aquest volum, els Estats Units han superat a l'abril el rècord de març de 2022, quan el país nord-americà va excedir el 43,3% del total de trameses i va transportar 16.624 GWh, un nombre total més gran que el d'aquest mes passat, segons el butlletí estadístic publicat aquest divendres per Enagás. En aquelles dates, va ser el principal subministrador d'Espanya enmig de la crisi provocada després de la invasió d'Ucraïna per Rússia, per davant d'Algèria. Segons les dades d'Enagàs, amb data 9 de maig, els emmagatzemaments subterranis estan a més del 70% d'ompliment, major que la mitjana europea, que es troba per sobre del 40%.
Ara la situació s'ha repetit. El mes d'abril passat, Algèria va ser el segon país que més gas va enviar, amb 7.817 GWh de gas natural i 2.051 GWh de gas natural liquat, per a un 30% de les importacions totals.
Amb aquestes dades, els Estats Units consoliden el seu lideratge anual, ja que el país nord-americà ha enviat en aquests quatre primers mesos un 35% de les importacions totals espanyoles, mentre Algèria suposa el 31,5%.
L'aprovisionament de Rússia
Per la seva part, Rússia és el tercer país que més trameses va realitzar a Espanya l'abril, amb 4.388 GWh de gas natural liquat, per davant del 4,3% que representa Portugal o el 3,4% del Perú.
El gas natural no ha estat inclòs dins dels vets adoptats per la UE contra Rússia. En el cas concret d'Espanya, la majoria del gas natural que arriba de Rússia procedeix de contractes a llarg termini amb Yamal LNG, un consorci liderat per l'empresa privada russa Novatek i en l'accionariat del qual hi ha capital europeu i d'altres països.
No obstant això, la Comissió Europea ha presentat aquesta setmana la seva estratègia per desvincular-se totalment de les importacions de gas rus el 2027, que arrencarà ja a finals de 2025 amb la prohibició de tots els contractes de venda al comptat existents tant per gasoducte com de gas natural liquat (GNL).
Des de començament d'any, el total d'exportacions ha crescut un 50% respecte al mateix període de l'any anterior, en assolir els 18 terawatts-hora (TWh). Per la seva part, les plantes de regasificació espanyoles també es troben entorn del 73% d'ompliment.
Per la seva part, la demanda de gas natural nacional es va situar el mes d'abril en els 23.090 GWh, la qual cosa representa una pujada del 2,3% respecte al mateix mes de 2024, impulsada per la generació d'electricitat dels cicles combinats (+24,3%). La demanda convencional va caure un 3,1% respecte al mateix mes del mes anterior.