La Unió Europea ha presentat aquest dimarts el seu full de ruta per posar fi a la importació d'energia procedent de rusia, especialment el gas natural, del qual van arribar l'any passat 52 bcm (mesura equivalent a milers de milions de metres cúbics de gas natura), 32 per gasoductes i 20 de gas liquat (GNL) per vaixell, amb un cost total de 23.000 milions d'euros. "I això ha d'acabar", ha dit el comissari europeu d'Energia i Habitatge, Dan Jørgensen.

A començaments d'any, Ucraïna no va renovar el contracte del gasoducte des de Rússia fins a Europa pel qual passava la major part del gas natural terrestre. Quant al liquat, Rússia continua sent un dels principals proveïdors, amb el 21% del total, pel 46% nord-americà. Les de Qatar representen un 11% després de caure un 31% i les de Nigèria van baixar un 43% i representen un 5% del total a la Unió Europea, percentatge idèntic al de Noruega, que ha augmentat els seus enviaments en un 11%. Les importacions de gas liquat d'Algèria a la Unió Europeu van pujar un 8% el 2024 i van suposar un 8% del total de gas liquat consumit pels Veintisiete.

La Comissió treballarà per a una eliminació progressiva de la UE de les importacions d'energia russes, amb plans nacionals que han d'estar a punt per a finals d'any. Aleshores, se suspendran també els contractes existents i es prohibiran els nous, així com a finals de 2027 s'aturaran totes les importacions restants de gas rus.

Les mesures aniran acompanyades d'un esforç per accelerar la transició energètica cap a gasos i energies renovables. Quant a l'energia nuclear, també es presentaran mesurades el mes vinent per frenar la importació d'urani enriquit d'urani, així com restriccions als nous contractes de subministrament firmats conjuntament per l'Agència de Proveïment d'Euratom (ESTA) per a urani, urani enriquit i altres materials nuclears derivats de Rússia.

També les importacions de petroli rus s'hauran d'aturar d'acord amb el pla RepowerEU que va cap a la independència total energètica d'Europa sobre Rússia. .

La presidenta de la Comissió, Ursula Von der Leyen, ha declarat: "La guerra a Ucraïna ha exposat brutalment els riscos de xantatge, coerció econòmica i xocs de preus. Amb REPowerEU, hem diversificat el nostre subministrament energètic i hem reduït dràsticament l'antiga dependència d'Europa dels combustibles fòssils russos. Ara és el moment que Europa talli per complet els seus llaços energètics amb un proveïdor poc fiable. I l'energia que arriba al nostre continent no ha de pagar per una guerra d'agressió contra Ucraïna. Els el devem als nostres ciutadans, a les nostres empreses i als nostres valents amics ucraïnesos".

Acadèmics experts en energia han coincidit a defensar que és una mesura que arriba tard i que ha d'anar acompanyada d'una descabonización total de l'energia. Linda Kalcher, directora executiva del think tank Strategic Perspectives, ha assegurat que "l'eliminació gradual de les importacions russes d'energia hauria d'haver-se produït fa molt temps". "Cada barril de petroli i cada carregament de GNL procedents de Rússia continuen finançant una guerra i suposen un immens risc per a la seguretat d'Europa", afegeix. I completa: "Amb aquest pla, el comissari Jørgensen ha complert el promès a Ucraïna fa tres anys: que la UE posaria fi a la seva relació tòxica amb Rússia per a 2027. Però la tasca de la UE no pot aturar-se aquí. Ha de ser el principi de l'eliminació progressiva de tots els combustibles fòssils".

Ana Maria Jaller-Makarewicz, analista principal d'energia d'IEEFA Europa, ha assegurat que "no és la diversificació dels proveïdors de GNL i gas, sinó la instal·lació d'energies renovables autòctones el que garantirà la competitivitat de la UE". "Els esforços conjunts de la UE per reduir la demanda de gas i diversificar les fonts d'energia han estat vitals per a la seguretat del subministrament europeu", ha afegit.