La coordinadora de fundacions promotores i gestores d’habitatge social de lloguer de Catalunya, Cohabitac, vol ser un dels actors principals en el desenvolupament del pla 50.000 Habitatges 2030 del Govern de la Generalitat. Per això, es vol sumar al pla i ha assumit el compromís d'impulsar uns 2.000 habitatges anuals en el mateix període, és a dir, promoure'n una quarta part (20%).
Gràcies a la trajectòria social que acumulen en aquest camp d'actuació, les 17 fundacions que conformen la coordinadora es veuen capaces de promoure 1.000 habitatges d’obra nova i comprar-ne 1.000 sota la forma de tanteig i retracte, cada any. Només el 2024, les fundacions membres han comprat 132 habitatges per tanteig i retracte.
Aquest és l'objectiu que ha aprovat l’assemblea general de Cohabitac, celebrada aquesta setmana. Per assolir el seu objectiu, les entitats reclamen "la col·laboració de les administracions públiques que han de facilitar les condicions i a les quals hem demostrat abastament la nostra capacitat i confiabilitat, esdevindrà clau".
Les entitats que conformen Cohabitac es basen en un model centrat en la col·laboració publicoprivada, amb cessió de sòl en dret de superfície per part dels municipis -habitualment per 75 anys-, finançament en condicions especials i subvencions com les Next Generation, entre altres. Aquesta combinació fa viables les promocions i assegura preus de lloguer sensiblement per sota del mercat. A més, el model garanteix que, un cop finalitzada la concessió, el sòl i l’edifici siguin 100% públics, i que els recursos generats es reinverteixin en noves promocions.
Gestionen el 10% de tot el parc a Catalunya
Des de la seva creació, el 2006, Cohabitac ha bolcat al mercat català de l'habitatge social més de 15.000 habitatges de protecció oficial de venda (OPV) de nova construcció i 1.600 de lloguer social promoguts amb fons Next Generation UE, en els últims anys. Aquesta darrera xifra representa un 30% del total de promocions d’habitatge social fetes a Catalunya amb aquests fons, liderant, per tant, aquest segment de promoció. Per la qual cosa, actualment, les entitats gestionen prop de 5.000 habitatges, el 10% del parc de lloguer social de Catalunya. Del total, 1.950 habitatges gestionats s'inclouen en la XHIS (Xarxa d’Habitatges d’Inclusió Social).
La presidenta de Cohabitac, Carme Trilla, ha destacat que “tenim un model que funciona, basat en l’experiència europea de les Housing Associations que cal consolidar amb una política d’habitatge estable, finançament recurrent i un marc legislatiu que reconegui el nostre rol com a veritables proveïdors socials d’habitatge”, en paraules adreçades a l'assemblea general de la coordinadora.
Així mateix, durant la seva celebració, s'han aprovat els comptes de l'exercici 2024. La coordinadora engloba les entitats Fundació Hàbitat3, Fundació Habitatge Social, Fundació Mambré, Fundació SEr.Gi, Fundació Resilis, Patronat de la Santa Creu de la Selva, Fundació Família i Benestar Social (FiBS), Fundació Salas per l’Accessibilitat, Fundació Nou Lloc, Fundació Habitat Solidari de Calella, Fundació Roure, Fundació Habitatge per a Tots, Fundació Albert Espelt Manrique, Fundació Factoria de Somnis, Fundació Iniciativa Social i Fundació Grup Qualitat.
Entre totes hi ha clarament dos grups diferenciats: les que es dediquen, principalment, a gestionar habitatges amb acompanyament social i les que es dediquen, principalment, a fer noves promocions d’habitatge de lloguer de protecció oficial (el que la llei reconeix com a promotors socials d’habitatge).